nyhet av Svenska FN-förbundet

Minor ett hot mot Agenda 2030

Sveriges regering har minskat stödet till minröjning med 37 procent sedan 2013, skriver Aleksander Gabelic och Linda Nordin i Uppsala Nya Tidning.

Sveriges biståndsminister Isabella Lövin (MP) fortsätter sitt uppdrag även efter veckans regeringsombildning och blir dessutom klimatminister. Sveriges samarbete med omvärlden i frågor som rör global utveckling är ett allt viktigare ansvarsområde, inte minst sedan världens länder antog de nya globala målen för ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar utveckling i FN förra hösten.

I de nya globala målen sägs att ingen ska lämnas utanför den globala utvecklingen. En framgång för Sveriges regering i förhandlingarna inför toppmötet i FN var mål 16 om fredliga samhällen, god samhällsstyrning och uppbyggande av rättsstater. Målet är särskilt viktigt för länder som har befunnit sig eller befinner sig i konflikt.

Mål 16 säger bland annat att staterna ska minska våldet och våldsrelaterade dödsfall. Det också nära förknippat med mål 5 om flickors och kvinnors rättigheter och med förutsättningarna att förverkliga en feministisk utrikespolitik.

Trots hotet från gömda minor har Sveriges regering enligt Land Mine Monitor Report 2015 minskat stödet till minröjning med 37 procent sedan 2013.

Biståndsminister Lövin skrev tillsammans med utrikesminister Margot Wallström i veckan i UNT om utdragna och återkommande kriser. Vi vill påminna om de tiotusentals personminor som bidrar till att förlänga krig och konflikter. Minor som ligger gömda i marken skadar och dödar även när kriget är slut. De orsakar skador i årtionden även efter att freden har kommit. Minor hindrar barn från att gå i skolan, bönder från att bruka sina marker och flyktingar från att återvända hem när kriget är slut. Åtta av tio som skadas eller dödas av minor är civila. Många som drabbas är barn.

Trots hotet från gömda minor har Sveriges regering enligt Land Mine Monitor Report 2015 minskat stödet till minröjning med 37 procent sedan 2013. Det är en felaktig väg som går stick i stäv med regeringens ambition att prioritera målet om fredliga samhällen.

Minor dödar. Det ser vi bland annat i Kambodja, Demokratiska republiken Kongo och Syrien där personminor används i den drygt fem år långa konflikten.

Människor måste få möjlighet att bygga upp sina liv efter krig och konflikter. Det är också nödvändigt för att människor ska kunna gå vidare och återfå hoppet inför framtiden och för att samhällen ska kunna återuppbyggas.

FN röjer minor, utbildar barn och unga om hur man minskar risken att bli skadad eller dödad av en mina och ger stöd till drabbade. Det är bokstavligen talat livsviktiga insatser som kräver omvärldens stöd, vilket också framhålls i de nya globala målen. För detta arbete är FN beroende av bidrag från regeringar, organisationer och enskilda.

Minor dödar. Det ser vi bland annat i Kambodja, Demokratiska republiken Kongo och Syrien där personminor används i den drygt fem år långa konflikten. Från och med den 29 maj, som är internationella dagen för FN:s fredsbevarande personal, uppmuntrar vi på motminor.fn.se människor i hela landet att ställa sig bakom vårt krav att Sverige och andra länder måste öka stödet till FN:s arbete mot minor och ge hjälp till människor som drabbats.

En minfri värld är möjlig – och en förutsättning för att nå målet om fredlig och hållbar utveckling.

Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet
Linda Nordin, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet

Taggar

Bistånd & utveckling Krig & fred
Annons