nyhet av Läkare Utan Gränser

Medelhavet: Sjukvård till havs

På Kos saknas det ett system för att ta emot flyktingar. Vi arbetar med att identifiera de allra mest skyddslösa som gravida och minderåriga. Foto: Alexandros Kataropoulos/MSF
Krisen med båtflyktingarna som anländer till de grekiska öarna börjar bli mycket allvarlig. De som överlever färden över Medelhavet får varken husrum eller sjukvård – och de blir allt fler. Vi finns på plats på det fartyg som ska hjälpa nödställda ute till havs under sommaren.

Kriget i Syrien har orsakat en strid ström av flyktingar över Medelhavet till den europeiska kusten. Sedan mitten av mars har antalet båtflyktingar ökat kraftigt. Varje dag anländer i snitt omkring 100 flyktingar till öarna i sydöstra Grekland, vilket är lika mycket som under rekordmånaderna i somras. Majoriteten är syrier men många är från Afghanistan och länder i Afrika söder om Sahara.

Båtflyktingarna har mer än fördubblats på ett år, enligt uppgift från de grekiska myndigheterna. I januari tog sig 457 flyktingar till de grekiska Tolvöarna jämfört med 186 flyktingar i januari 2014. Det är en ökning på 145 procent.

Även utanför Italiens kust har båtflyktingarna ökat under det senaste året. På rutten mellan Libyen och Italien var ökningen i januari 59 procent och i februari 33 procent jämfört med samma månader i fjol. Däremot minskade antalet flyktingar på samma rutt i mars med 59 procent.

Sommaren kan bli ännu värre

De stängda landgränserna till EU tvingar människor att ta den farliga sjövägen för att söka asyl i Europa. Vi varnar för att läget på de grekiska öarna kommer att förvärras om myndigheterna och EU inte förbereder sig på en växande flyktingvåg. Upprepade gånger har vi vädjat till relevanta ministerier i Grekland utan resultat.

– Det saknas ett system för att ta emot flyktingarna. Under första veckan i april var polisstationen på Kos alldeles fullsmockad. Fler än 200 personer, bland dem gravida kvinnor och barn, var hopträngda där och fick nästan ingen hjälp. De borde förses med husrum och toaletter och det borde finnas organiserad utdelning av mat och grundläggande sjukvård, säger Stathis Kyrousis, chef för Läkare Utan Gränser i Grekland.

På Kos har vi arbetat med att identifiera de allra mest skyddslösa som gravida och minderåriga. Mellan mitten av mars och början av april har teamet genomfört omkring 500 konsultationer. Man har också delat ut 500 paket med förnödenheter som till exempel tvål, tandborstar, handdukar samt försett flyktingar med 1 100 sovsäckar och 300 överlevnadsfiltar.

– Högsäsongen för båtflyktingar är vanligtvis mellan juli och september. Det vi ser nu har fått våra varningsklockor att ringa. Allt tyder på att ännu fler människor kommer att behöva hjälp under sommarmånaderna, säger Stathis Kyrousis.

Sjukvårdspersonal ombord på fartyget

Som ett svar på den växande flyktingkrisen kommer vår personal att vara ombord på det fartyg som ska hjälpa båtflyktingar i sommar. Mellan maj och oktober kommer fartyget Phoenix att åka omkring i Medelhavet söder om Italien för att leta efter, rädda och ge medicinsk hjälp åt nödställda flyktingar. Ombord finns två läkare och en sjuksköterska som kommer att arbeta med livräddning, uttorkning, brännskador, allvarlig solbränna och nedkylning.

Vi samarbetar med organisationen MOAS (Migrant Offshore Aid Station) som åkte ut med fartyget redan i fjol. Den 40 meter långa Phoenix är försedd med övervakningsdrönare och snabbgående RIB-båtar, med styvt skrov med gummipontoner. Besättningen på 20 personer ska rädda liv där de behövs allra mest.

– Ingen ska behöva dö. Vi ska göra allt som står i vår makt för att de som känner sig tvungna att ta denna förrädiska väg över Medelhavet i provisoriska farkoster inte drunknar. När vi började förra året räddade vi 3 000 människor under 60 dagar. Vi hoppas på ännu fler i år eftersom vi samarbetar med Läkare Utan Gränser i sex månader, säger Martin Xuereb som leder MOAS.

År 2014 var det dödligaste året någonsin på Medelhavet. Fler än 3 400 människor miste sina liv när de försökte ta sig över havet. I år väntas dödstalet stiga eftersom man skurit ned på hjälpen. Den italienska marinens räddningsoperation Mare Nostrum avslutades i november 2014 då de europeiska ländernas finansiering inte räckte till.

Taggar

Hälsa Flykt & migration
Annons