Corinne Lürén, som praktiserar på Amnestys engagemangsavdelning i Malmö, har längtat efter att få tillämpa sina teoretiska kunskaper i ett sammanhang där de gör skillnad. Här delar hon med sig av sina insikter och tips till unga som vill engagera sig i rättvisefrågor och lokal aktivism.
Corinne Lürén, student vid Lunds universitet, började sina studier med ett intresse för kriminologi, men utvecklade senare en passion för mänskliga rättigheter. Efter flera års studier, där hon också påbörjat en kandidat i rättssociologi för att sedan början en kandidat i mänskliga rättigheter, tog hon chansen att göra praktik på Amnesty i Malmö. Här delar hon med sig av sina insikter och tips till unga som vill engagera sig i rättvisefrågor och lokal aktivism.
Nu får jag uppleva båda, och det ger mig en helhetsbild.
Varför valde du att göra praktik?
”Om jag ska vara helt ärlig var jag lite skoltrött. Det känns som jag pluggat non-stop de senaste fyra åren och kände att jag behövde få göra något praktisk inom mitt fält. Att ha en termins praktik kändes som en perfekt möjlighet att få arbetslivserfarenhet inom mänskliga rättigheter, eftersom jag tidigare bara jobbat inom områden som service, vård, skola och butik."
Corinne såg praktiken på Amnesty som ett tillfälle att få göra något mer konkret och koppla sin teoretiska utbildning till verkligheten. Hon berättar hur hon längtat efter att få tillämpa sina kunskaper i ett sammanhang där de gör skillnad.
”Teoretikerna använder en väldigt objektiv ståndpunkt när de skriver om organisationer och rörelser, vilket är viktigt i deras roll inom vetenskapen. Men det är värdefullt att se hur aktivism fungerar i praktiken. I teorin kan man resonera om olika organisationsmodeller inom aktivism, men som student kan det kännas som att det mänskliga perspektivet saknas.”
Corinne betonar att hon genom praktiken har fått uppleva hur teori och verklighet kan skilja sig åt, men att båda perspektiven är lika viktiga. "Nu får jag uppleva båda, och det ger mig en helhetsbild," säger hon.
Varför sökte du dig till Amnesty i Malmö?
”Jag drogs till Amnesty för de inte har ett enda fokus, utan spänner över många frågor som rör mänskliga rättigheter. Jag tyckte också det var spännande att jobba i en medlemsbaserad organisation, där verksamhetens medel kommer från medlemmar. Till skillnad från biståndsorganisationer som ofta är beroende av statligt bistånd, ger Amnestys modell en större frihet att fokusera på det som verkligen är viktigt för medlemmarna. Det känns som man då blir mer förankrad i folkrörelsen då.”
Corinne berättar att i våras, innan hon började sin praktik, skrev hon sin kandidatuppsats om lokal gräsrotsaktivism, vilket gjorde att just den här praktikplatsen kändes som en perfekt match.
Vad får du göra på din praktik?
”Jag tillhör engagemangsavdelningen och mitt huvudområde är att ta hand om lokala aktivistgrenar runt om Malmöområdet. Avdelningen jobbar nära medlemmarna och deras intresse, samt letar ständigt nya sätt att få fler engagerade medlemmar. I praktiken innebär det att hjälpa till med strategier för att hålla grupperna levande och stötta deras arbete.”
En annan viktig del av hennes praktik är att ansvara för ett större aktivistseminarium som hålls i november. "Jag är spindeln i nätet för seminariet," berättar Corinne. "Det blir en heldag med olika seminarier och aktiviteter, och jag ansvarar för att planera och samordna arbetet mellan projektgruppen och arbetsgruppen för seminariets olika delar. Många bollar i luften, helt enkelt."
Hennes dagliga arbete består nu mycket av att delta i möten, hålla kontakten med de lokala aktivistgrupperna och arbeta med att organisera seminarier. "Det känns ibland som att jag mest sitter på möten," skrattar hon, "men varje möte ger mig mer insikt i hur organisationen arbetar och vad som krävs för att hålla lokala aktivistgrenar aktiva."
Måste man kunna väldigt mycket om något särskilt för att söka den praktiken du har?
”Jag hade en del erfarenhet av att planera sociala engagemang och event från mitt tidigare studentengagemang, vilket jag tror var till stor hjälp att landa praktikplatsen. Jag har också märkt att den erfarenheten har gjort stor skillnad nu när jag väl är här. Eftersom jag redan har planerat en del event innan så känns det inte lika kaotiskt som det kanske skulle ha gjort om jag kom hit helt utan erfarenhet.”
Utöver det ser hon även sina akademiska kunskaper som en stor tillgång inför att sätta sig in i Amnestys arbete. "Min utbildning har verkligen hjälpt mig att förstå varför arbetet för mänskliga rättigheter är så viktigt, särskilt i dagens samhälle."
Ofta tänker vi som samhälle främst på kända aktivister, som Greta Thunberg och Martin Luther King eller likande, men vi glömmer bort de vanliga människorna som också är aktivister. Vardagsmänniskorna som modigt ställer upp för rättvisa och gör skillnad.
Har du en aktivistidol?
Corinne berättar att hon inte har någon känd aktivistidol, men att hon blev djupt berörd av en kvinna hon mötte på en rättegång i Lund. Kvinnan hade deltagit i en klimatprotest och försvarade sig själv i rätten.
"Hon var en helt vanlig kvinna, säkert någons mormor, och ändå stod hon upp så modigt för vad hon trodde på. Hennes slogan under rättegången var ’kvinna, liv, frihet’. Jag blev väldigt rörd av hennes styrka och mod."
Corinne påpekar att medan vi ofta uppmärksammar kända aktivister som Greta Thunberg och Martin Luther King, glömmer vi bort de vardagshjältar som också kämpar för rättvisa.
"Ofta tänker vi som samhälle främst på kända aktivister, som Greta Thunberg och Martin Luther King eller likande, men vi glömmer bort de vanliga människorna som också är aktivister. Vardagsmänniskorna som modigt ställer upp för rättvisa och gör skillnad. Även jag i detta fall har glömt kvinnans namn, men jag minns hur rörd jag blev av hennes anförande."
Har du några tips för den som också hade velat landa en praktikplats på en ideell organisation?
"Mitt bästa tips är att engagera sig i tidig ålder om man har möjligheten. Kanske i en Amnesty-grupp på skolan eller någon annan organisation som arbetar för mänskliga rättigheter. På min gymnasieskola hade vi en Amnesty-grupp som drev kampanjer mot dödsstraff och för politiska fångars rättigheter. Det är ett jättebra sätt att börja lära sig om vad som händer i världen och att bryta sig ur sin egen bubbla."
Hon rekommenderar också att göra research om de organisationer man är intresserad av och förstå deras arbete innan man söker en praktikplats. Man är aldrig vare sig för ung eller gammal för att lära sig nya saker och vidga sina vyer. "Det ger inte bara en bra inblick i vad praktiken kommer att innebära, utan motverkar också egna fördomar man kan ha om en organisation innan man är inne i den."
Vad hoppas du praktiken kommer leda till för dig i framtiden?
"Mänskliga rättigheter är en hjärtefråga för mig, och jag ville lära mig mer om hur man praktisk försvarar dem utanför akademiska ramar. Praktiken ger mig en bättre förståelse för hur mänskliga rättigheter fungerar och hur man kan försvara de rättigheterna i sin vardag, både i Sverige och internationellt."
Corinne hoppas att praktiken kommer leda till ett jobb där hon kan fortsätta arbeta med mänskliga rättigheter. "Även om det kanske inte blir på just Amnesty, hoppas jag att mitt framtida arbete kan förbättra en annan människas vardag."