
Inför höstterminen 2025 erbjuder FUF flera spännande praktikplatser på olika organisationer, företag och myndigheter som på olika sätt arbetar med global hållbar utveckling och rättvisefrågor. Blir du antagen till FUF:s praktikantprogram ingår också parallella utbildningstillfällen, nätverksträffar och övriga moment för att ytterligare stärka ditt nätverk och öka din anställningsbarhet. Vi söker kandidater inom olika studieinriktningar och nivåer, ex. ekonomi, kommunikation, journalistik, utvecklingsstudier, miljövetenskap, naturvetenskap, agronomi, fred och konflikt, hållbar utveckling, statistik, statsvetenskap, juridik, mänskliga rättigheter och många fler.
Ansökan är nu öppen, och i platsbanken finns 27 spännande praktikplatser att söka – med bara EN ansökan! Efter 23 februari kommer matchningsarbetet påbörjas.
Mer info och ansökan på FUF:s hemsida
Varför ska man söka praktik via FUF?
I en sektor där det idag råder extremt hög konkurrens ser vi ser att praktik är en nyckel till att få den praktiska erfarenhet som så ofta efterfrågas idag. Att göra praktik genom FUF innebär inte bara att du får en spännande praktikplats som arbetar med viktiga globala frågor. Du får också parallella utbildningstillfällen i projektledning , möjligheter för att bygga ditt nätverk med de övriga arbetsgivarna inom programmet och öka din generella anställningsbarhet.
När vi frågade tidigare praktikanter hur deras karriärer hade påverkats av att delta i praktikantprogrammet så svarade några följande:
”Det har verkligen gett mig kompetenser som jag annars inte skulle ha fått. Det har också hjälpt mig på min karriärväg. Praktiken ser bra ut på mitt cv (har jag fått veta), jag har fått hjälp med referenser och arbetsansökningar av mina Sida-kollegor och FUF-utbildningarna har hjälpt mig med jobbansökningar och intervjuer. Det har också utökat mitt nätverk och gjort mig medveten om massor av organisationer som jag inte kände till tidigare.”
”Det gav mig möjligheten att bli anställd på en organisation som jag har drömt om att jobba på i många år (organisationen där jag gjorde min praktik). Eftersom jag inte har en magisterexamen och praktiken var min första arbetslivserfarenhet inom området, är jag säker på att jag inte skulle ha varit i den jobbroll jag är idag om det inte vore för de kompetenser jag fick genom min praktik.”
Kan ni ge exempel på vad era alumner gör idag?
Vi träffar på våra tidigare praktikanter över hela den globala sektorn! Många har fortsatt en internationell karriär och hamnat på Sida, Utrikesdepartementet, FN-organ eller EU-institutioner. Vi ser också att många är kvar på sina praktikorganisationer eller tagit sig vidare inom civilsamhället eller myndighetsvärlden i Sverige.
Tre tips till ansökan
- Läs in dig på annonserna och anpassa din ansökan till de arbetsgivare som intresserar dig mest – det hjälper dig sticka ut!
- Säg alltid det viktigaste först – och visa att du kan vara kort och koncis.
- Känner du att saknar du kvalificerad erfarenhet? Glöm inte att all typ av arbetslivserfarenhet går att översätta till relevanta erfarenheter, ex. ledarskapsförmåga, självständigt arbete, administration. Kom också ihåg att ideellt engagemang värdesätts högt i den här sektorn.
Fler tips för hur du skriver en bra praktikansökan hittar du här.