nyhet av

Maldiverna: Fackligt aktiva i turistparadiset avskedas och trakasseras

Många som arbetar på Maldivernas reseanläggningarna är migranter som får sämre löner och villkor än sina maldiviska kollegor. Ett av facket Team:s främsta krav är en minimilön på 600 US-dollar i månaden som ska gälla alla. Foto: IUF
Charterbolagen lockar med avkoppling och gästfrihet, men anställda inom turistindustrin arbetar ofta med usla villkor. På lyxhotellet Sheraton på Maldiverna hotas och avskedas arbetstagarna när de kräver bättre villkor.

Turismen är Maldivernas viktigaste näring, men de jobb som erbjuds är ofta lågavlönade och villkoren dåliga. Därför har anställda inom turistbranschen bildat fackföreningen Team (Tourism Employees Association of Maldives). 

Team var en av de första fackföreningarna som bildades efter att den nya lagen om föreningsfrihet kom till 2008. Men även om det inte är olagligt att vara medlem i facket längre så är avsked och andra sätt att motarbeta fackligt aktiva vanliga.

Dessutom har fackföreningar fortfarande ingen laglig rätt att förhandla med arbetsgivare och skriva kollektivavtal.

– Lagen gör det svårt för arbetare att gå med i facket och ger polisen legitimitet att slå till mot arbetstagare som demonstrerar, sade Maroof Zakir, ordförande för Team på FN-organet ILO:s internationella arbetskonferens tidigare i juni.

Detta var vad som hände med när arbetstagarna på Sheratons anläggning Full Moon Resort försökte få till ett möte för att förhandla med hotelledningen. Sju av fackklubbens medlemmar har sagts upp sedan i maj och över hundra anställda har fått ta emot brev med falska anklagelser och hot om disciplinära åtgärder.

Det globala facket IUF har startat en kampanj för att få den stora hotellkoncernen Starwood, som äger Sheraton, att respektera fackliga rättigheter och återanställa de sparkade hotellarbetarna. Klicka här för att stödja kampanjen.

Schyst resande

En granskning från Dagens Nyheter i söndags visar att inga av de svenska charterbolagen kan garantera att anställda på deras resmål får löner som går att leva på.

 – Det kan handla om väldigt långa arbetsdagar och extremt låga löner. Hos hotellens underleverantörer är arbetsvillkoren ännu sämre. I vår rapport belyste vi till exempel ett tvätteri i Phuket, som anlitas av hotell som Ving och Fritidsresor, där det förekommer både tvångs- och barnarbete. Arbetarna uppgav att arbetsgivaren har beslagtagit deras pass och arbetstillstånd och att de upprepade gånger har blivit hotade med vapen när de har försökt få tillbaka sina dokument sade Helena Myrman, projektledare för Schyst resande till DN.

Thailand, Grekland, Turkiet, Egypten och flera andra stora turistdestinationer för svenskar rankas enligt Världsfackets ituc:s rättighetsindex som världens värsta länder när det gäller mänskliga rättigheter i arbetslivet. 

Taggar

Mänskliga rättigheter Försörjning