Mahsa Amini, protesterna i Iran och vad du kan göra

Foto: Gabrielle Henderson / Unsplash
Världen

Dödstalen stiger bland demonstranter i Iran och internet begränsas efter digitala protester där bland annat kvinnor klipper av sig håret på TikTok för att visa sitt stöd för Mahsa Amini.

Mahsa (Jina) Amini, 22 år, dog av sina skador efter att hon våldsamt gripits av moralpoliser i Teheran för att hennes slöja inte täckte håret tillräckligt.

Händelsen har väckt en proteststorm i sociala medier världen över. Och i Iran har det utbrutit demonstrationer mot moralpolisen, regimen och landets lagar om slöjtvång.

Lyssna på Studio DN: Protesterna i Iran – vad hände 22-åriga Mahsa Amini?

Dagens Nyheter rapporterar att fredliga demonstranter skjuts på gatorna och regimen har begränsat internettillgången efter digitala protester där bland annat kvinnor klipper av sig håret på TikTok för att visa sitt stöd för Mahsa (Jina) Amini.

Såhär kan du stötta

  • Dela vittnesmål med omvärlden!

Kanske känns det fjuttigt att dela inlägg och videos på Instagram och TikTok? När yttrandefriheten begränsas i ett land behöver invånarna där omvärldens stöd att föra sina berättelser vidare. Du stöttar Irans aktivister och demonstranter genom att läsa på och följ hashtags som #mahsaamini #iamjina #iammahsa

Dela vittnesmål och protester!

  • Uppmärksamma jämställdhet på fler sätt!

Kränkningar av kvinnors rättigheter tar sig uttryck på många olika sätt. Begränsningar av abortfrihet, slöjtvång/förbud, ojämlika löner och dödligt våld. Globalportalen tipsar om konkreta sätt som du kan göra skillnad på: 

11 sätt att göra din omgivning mer jämställd!

  • Stötta organisationer!

Ideella organisationer världen över arbetar outtröttligen med att bevaka och försvara mänskliga rättigheter och kvinnors rättigheter. Gå med i eller stötta en organisation så bidrar du till långsiktig förändring.

Taggar

Jämställdhet Mänskliga rättigheter
Annons