nyhet av

Lyckat projekt med vardagssvenska

Bashir och Afolabi träffades i början av projektet Vardagssvenska.
"Jag sitter bara hemma och det mår jag inte bra av." Med projektet Vardagssvenska ville IM tillsammans med Huddinge kommun och med medel från Länsstyrelsen Stockholm skapa möten mellan nyanlända och etablerade svenskar. Resultatet blev mycket lyckat.

Sedan oktober 2013 har drygt 150 personer parats ihop och träffats regelbundet. Hela 95 procent av deltagarna upplever efter det här året att deras svenska påverkats positivt, men 76 procent känner också att de fått bättre självförtroende och nästan lika många tycker att det blivit lättare att prata med nya människor.

Vardagssvenska fungerar som en nätverksskapande verksamhet som ger möjlighet till ett större deltagande i samhället för nyanlända, dels genom den informella språkträningen, men också i mötet med en person som är mer etablerad i det svenska samhället.

Gemensamma intressen

- Det är svårt att få kontakt med svenskar och att förstå hur saker och ting fungerar i Sverige. Nu får jag möjlighet att i lugn och ro ställa frågor och diskutera saker jag funderar på, säger en av deltagarna i utvärderingen av projektet.

Deltagare till projektet har främst rekryterats via Arbetsförmedlingen i Huddinge och via Volontärbyrån, samt genom annonser i lokalpress och på IMs hemsida. IM har skött matchningen som skett genom att deltagarna fått fylla i formulär om bland annat intressen och om när på dagen de har tid att träffas. Paren har introducerats av och kontinuerligt fått stöd av personal i projektet. Vid första träffen har de fått en handbok med tips på gratis aktiviteter i Stockholm, och utöver de personliga träffarna i par har det ordnats flera gruppträffar bland annat med besök på Skansen.

Söker nya samarbeten

Projektet avslutas vid årsskiftet då projektmedlen från Länsstyrelsen tar slut. Därför söker IM nu fortsatta samarbeten med kommuner i Stockholmsområdet.
- Vi hoppas att fler kommuner tar vikten av mötesplatser mellan nyanlända och etablerade invånare på allvar. Resultatet har ju varit så bra att vi hoppas att Vardagssvenska kan bli en självklar del av det som erbjuds nyanlända, säger Josefin Daleskog, enhetschef IM Stockholm.

Taggar

Demokrati Mänskliga rättigheter Flykt & migration
Annons