nyhet av

Lyckat projekt för elevers rätt

Tashi Lhazom, 14 år, känner att hon blivit starkare tack vare IM:s projekt.
- Utan det här projektet hade jag aldrig varit så här stark, säger på Tashi Lhazom. IMs projekt mot fysisk och psykisk bestraffning i skolor i Himalayaregionen har gett positiva resultat!

Vi tar paus i konferensen för att dricka te. I foajén springer jag på Tashi Lhazom som verkligen imponerat på mig med sitt mod och sin mognad. Hon har precis hållit en tjugo minuters presentation om sin skolas elevråd inför över hundra deltagare varav hälften är rektorer och lärare.

Det väcker verkligen stor beundran med tanke på att Tashi bara är 14 år och kommer från en kultur där det inte är vanligt att unga uttrycker sina åsikter eller ger presentation för äldre. Jag berömmer henne för hennes självförtroende och mod.

– Det här är helt tack vare SPARKE-projektet och IM, säger Tashi. Utan det här projektet hade jag aldrig varit så här stark, för utan projektet hade det aldrig bildats något elevråd i min skola. Jag var inte sån här innan jag kom med i elevrådet.

Utbildning av lärare

SPARKE-projektet (Supporting Positive Alternatives for Raising Kindness in Education) startades av IM 2007 som ett svar på det stora behovet att förändra de psykosociala skolmiljöerna i skolor i Himalayaregionen.

Lärare och skolledningar gavs fortbildning i alternativa metoder för disciplinering av elever, istället för fysisk och psykisk bestraffning. Projektet växte successivt och under åren 2012-2014 har det finansierats av Operation Dagsverke.

Under de senaste tre åren har projektet fokuserat på tre områden: minskad aga och psykisk bestraffning, förbättra elevdemokrati till exempel genom elevråd, samt minskad mobbning.

Projektet har genomförts i 25 skolor i Himalayaregionen, de flesta tibetanska och några indiska och nepalesiska skolor. Ett stort antal workshops och konferenser har genomförts med skolledare, lärare och elever.

Sofia Olsson
Regionchef IM Sydasien

Taggar

Mänskliga rättigheter Utbildning
Annons