nyhet av

Latinamerika: farligaste regionen för fackligt aktiva

Latinamerika fortsätter att vara en av de farligaste regionerna när det gäller utövandet av fackliga rättigheter. Fackligt aktiva utsätts för mord och hot, avskedanden och förflyttningar. Det är också vanligt att arbetsgivare vänder sig till domstol för att förhindra att anställda organiserar sig fackligt och för att sätta stopp för kollektiva förhandlingar. Guatemala är ett av de mest ojämlika länderna i Latinamerika och minst sju fackliga ledare mördades under 2014.

I Colombia, Guatemala och Honduras råder en utbredd straffrihet för mord och brott mot fackligt aktiva. I Colombia avvärjdes två mordförsök mot fackliga ledare av snabba reaktioner från deras livvakter under 2014.  
Lägre tillväxt, bland annat som följd av sjunkande råvarupriser, hotar de ekonomiska framsteg som gjorts under det senaste årtiondet – och som inneburit att andelen fattiga minskat och att medelklassen har växt. Men trots dessa framsteg har våldet och trakasserierna mot fackligt aktiva fortsatt.

Djupa ekonomiska klyftor och en stor informell sektor kännetecknar arbetsmarknaden. Enligt ILO är cirka 130 miljoner människor sysselsatta i den informella sektorn. De har ofta liten tillgång till utbildning och hälsovård av god kvalitet och har svårt att utöva sina fackliga rättigheter.
Sedan skuldkrisen bröt ut på 1980-talet har de latinamerikanska länderna bedrivit en nyliberalt präglad ekonomisk politik med bland annat nedskärningar och privatiseringar. Under senare år har dock regeringar som visar större förståelse för de fackliga organisationerna kommit till makten i flera länder.

Guatemala
Under 2014 mördades minst sju fackliga ledare och aktivister i Guatemala. Fackföreningarna tvingas ofta ta strid för så grundläggande frågor som att de anställda ska få ut sina löner. Guatemala är ett av de mest ojämlika länderna i Latinamerika. Ursprungsbefolkningen diskrimineras. Våld, korruption och narkotikahandel är utbredda företeelser.

Övergreppen mot fackligt aktiva och arbetare som försöker organisera sig är utbredda. Till exempel har våld och hot hindrat bananarbetarna i den södra delen av landet från att organisera sig.

Exempel på kränkningar av fackliga rättigheter i Guatemala

  • Anställda vid kaffeföretaget Plantaciones de Café el Ferrol, la Florida y Santa Elena utsattes för trakasserier och hot när de protesterade mot att de inte fått ut sina löner. En arbetares fru skadades allvarligt vid fortsatta protester några månader senare.
  • Tre medlemmar i kommunalarbetarnas fackföreningar i Jalapa sköts till döds sedan de krävt att få ut sju månadslöner som kommunen var skyldig dem.
  • En ledare för transportarbetarnas fackförening, sekreteraren i ett lokalt kommunalarbetarfack och grundaren av marknadsarbetarnas fackförening i Sololá mördades alla under maj till juli 2014. En endast 19-årig aktivist i byggnadsarbetarfacket hittades mördad i januari.
  • Coca Cola drog igång en kampanj för att misskreditera livsmedelsarbetarnas fackförening. Företaget diskriminerade också medlemmar i facket vid lönesättningen. Arbetare som sagt nej till att arbeta övertid stängdes av.

Taggar

Försörjning Global ekonomi
Annons