Vi har i samarbete med Greenpeace inlett en räddningsinsats på Egeiska havet för att undsätta flyktingar. EU:s misslyckade politik tvingar oss att ingripa.
Organisationerna åker ut med snabbgående ribbåtar baserade på Lesbos för att rädda flyktingar som försöker ta sig från Turkiet till Grekland. Insatsen koordineras av den grekiska kustbevakningen.
Vårt team kommer inte bara att delta i räddningarna till havs utan står även beredda att tillhandahålla akutvård vid landstigningsplatser på Lesbos och att snabbt transportera svårt sjuka och skadade med egna ambulanser till närmaste sjukhus. Insatsen ska förstärka det arbete som olika volontärgrupper utför vid kusten.
Sedan insatsen inleddes i lördags (28 november) har teamen från Greenpeace och Läkare Utan Gränser bistått hundratals människor som befann sig på båtar i sjönöd. Vid kusten har våra medicinska team behandlat 20 människor med svåra hälsoproblem, nio av dem fördes till sjukhuset.
Under de närmaste dagarna kommer insatsen att utökas till fler öar. Därför ska fler båtar sättas in och fler team ska ta hand om människorna när de kommer i land.
– Vi var chockerade över flyktingkrisen som pågår på Medelhavet och ville agera, säger Alexandra Messare, programansvarig hos Greenpeace.
– Att fly från krig, fattigdom och övergrepp mot mänskliga rättigheter är inget brott. Vi tycker att alla som har kapacitet borde hjälpa till. Därför har vi valt att bidra med vår kunskap om båtinsatser för att tillsammans med Läkare Utan Gränser rädda liv.
"EU:s medlemsländer måste se till att det finns möjlighet för flyktingar att ta sig från Turkiet till Grekland på ett säkert och värdigt sätt"
Trots att vädret blir allt sämre och det blir allt kallare flydde runt 140 000 människor från Turkiet till Grekland enbart under november. Runt 65 procent av dem anlände till Lesbos enligt siffror från FN:s flyktingorgan UNHCR. Sedan september har 330 människor – framför allt barn – mist livet i samband med att de försökt korsa Egeiska havet för att söka skydd i Europa.
Vårt medicinska team på Lesbos har genomfört över 10 000 patientbehandlingar sedan juli, varav drygt 6 000 enbart under de senaste två månaderna. I takt med sjunkande temperatur har antalet patienter som drabbas av luftvägsinfektioner och nedkylning den senaste tiden ökat påtagligt.
– Vi vill rädda liv och lindra nöd. Vintervädret gör resan allt farligare och vi vet att många liv står på spel, säger Marietta Provopolou, generalsekreterare för Läkare Utan Gränser i Grekland.
Den medicinska humanitära organisationen understryker att räddningsinsatsen bara kan vara en tillfällig lösning. Det som behövs egentligen är säkra vägar in i Europa.
– Det är oacceptabelt att människor måste riskera sina liv för att söka skydd i Europa. Framför allt med tanke på att de skulle kunna ta sig landvägen från Turkiet till EU, säger Stefano Argenziano, insatschef för Läkare Utan Gränser.
– EU:s medlemsländer måste se till att det finns möjlighet för flyktingar att ta sig från Turkiet till Grekland på ett säkert och värdigt sätt.
Vad gör Läkare Utan Gränser på de grekiska öarna?
Läkare Utan Gränser tillhandahåller både sjukvård och psykosocialt stöd för människor som anländer till Lesbos, Samos och Tolvöarna. På Lesbos transporterar Läkare Utan Gränser nyanlända fråm norra kusten till registreringscentren. Vi bistår människor i transitcentret i Matamados och tillhandahåller sjukvård i flyktinglägren Kara Tepe och Moria. På Samos görs läkarundersökningar av alla nyanlända och vi delar ut mat och förnödenheter till människor i hamnen Vathy och i mottagningscentren. På Tolvöarna driver vi mobila kliniker och ger psykologiskt stöd till människor som har genomlev förlisningar. Sedan insatserna på de grekiska öarna började har vi genomfört över 22 000 patientbehandlingar