nyhet av

Kultur som verktyg för ömsesidig integration

Laura Guia Diaz och Sabir Hussain på Eurovision Song Contest. SVT skänkte biljetter så att deltagare i Duo Stockholm kunde vara med på en av delfinalerna i maj. Foto: Privat.

Kultur är ett universellt språk. Oavsett språknivå kan du se, höra och uppleva musik, konst och teater. Därför är kultur också en nyckel till integration.

I IMs verksamhet Duo Stockholm, där etablerade och nyanlända svenskar matchas i kompis-par, erbjuds två gemensamma aktiviteter i månaden. Aktiviteterna varierar, det kan vara alltifrån friluftsaktiviteter till idrottsevenemang, men ofta handlar det om just kultur, som att besöka muséer, gå på teater, musikal, bio eller prova på instrument. Att uppleva kultur tillsammans har många fördelar, enligt Zuraiya Boularbah som är verksamhetsutvecklare för Duo Stockholm.

– När man upplever kultur gör man verkligen något tillsammans. Det skapar diskussioner, gemensamma minnen och samhörighet. Det är ömsesidigt, både nyanlända och etablerade upplever något nytt. Det tycker jag är fint.

Dessutom får både de nyanlända och etablerade deltagarna en chans att upptäcka kulturutbudet, och se hur mycket som faktiskt finns att göra i deras hemstad. Duo-gruppen har till exempel sett Cirkus Cirkör, varit på fotbollsmatcher och sett Eurovision på Globen.

Även Studieförbundet Bildas verksamhet Kulturkompis handlar om att använda kulturen som metod för integration.

– Det är ett sätt att få något naturligt att prata om, att få en gemensam upplevelse. Det blir en jämlik relation. Det behöver finnas forum där fokus ligger på något annat än att ”jag ska hjälpa dig”, säger Matilda Johansson som är projektledare och konsulent på Studieförbundet Bilda.

Genom Kulturkompis matchas grupper om fyra, hälften nyanlända, hälften etablerade. Gruppen får biljetter till olika kulturupplevelser i staden de bor, och ska efteråt prata om sina intryck: på svenska. Många av grupperna har fortsatt att umgås efter de tre träffarna, ett tecken på att de gillat konceptet.

Kulturkompis finns idag i Stockholm, Skåne, Gotland, Uppsala, Linköping, Karlstad, Umeå, Göteborg och Växjö, men projektledare Matilda Johansson skulle gärna se att det fanns i fler städer.

– Vi får många mejl från privatpersoner som vill starta upp på olika håll, så det verkar som vi hittat en bra nyckel till integration. Vi vill absolut sprida det. Kulturkompis ger möjlighet att engagera sig på ett naturligt sätt och samtidigt få nya kompisar!

Taggar

Flykt & migration
Annons