Kliniken har drivits ända sedan första intifadan. Då arbetade personalen, de flesta volontärer, dag och natt medan staden låg under belägring.
Idag är ockupationen inte lika påtaglig och verksamheten är inte längre beroende av volontärer. Utgångspunkten har blivit större än att bara erbjuda vård, kliniken arbetar numera också proaktivt för en bättre folkhälsa och medvetenhet.
Förändrad mentalitet
- Vi försöker prata så mycket som möjligt med våra patienter om deras hälsa och rättigheter. Ett enda samtal kan förebygga så mycket av framtida besvär och sjukdomar.
Säger Sana Al Bishawi, sjuksköterska sedan 12 år bakåt på kliniken. En av de viktigaste förändringarna hon har upptäckt är att gravida kvinnor blivit mycket bättre på att följa instruktioner än tidigare.
- Nu kommer de var tredje vecka. Medvetenheten hos allmänheten är idag större, numera söker de informationen själva. Kvinnor kommer för bröstcancer-undersökningar och vill lära sig självexaminering. De är inte längre rädda, tabut kring kvinnors hälsa försvinner stadigt.
Sana bjuder på sött rött te med gröna myntablad i medan vi pratar.
Män viktig målgrupp
Haya Mohammad Diab ansluter till samtalet och är den andra sjuksköterskan som arbetar på kvinnoavdelningen. Med sina sex år på kliniken har hon sett förändringsprocessen.
- Män är också en väldigt viktig målgrupp för oss när vi sprider information. Vi arbetar stenhårt med att bidra till att nästa generation av fäder ska förstå vikten av kvinnors rättigheter och hälsa.