Klimatpsykologen: Så hanterar du din klimatångest

Livsstil

Klimatkrisen är en av vår tids mest akuta frågor. Att ha klimatångest är därför inget konstigt - men det finns sätt att lindra den! Vi har pratat med klimatpsykologen Kata Nylén om pauser, klimatförnekare och vikten av att agera tillsammans. 

Kata Nylén, legitimerad psykolog och medgrundare till Klimatpsykologerna. Foto: Karin Boo


Hej Kata! Vad är dina tre bästa tips till den som lider av klimatångest?

1. Acceptera och var stolt över att du reagerar känslomässigt - det är en naturlig reaktion som säger att något är fel och behöver åtgärdas!

2. Sök stöd från antingen nya eller gamla vänner. Prata om dina känslor och dela med dig. Kanske kan ni komma fram till vad ni skulle kunna göra tillsammans.

3. Agera tillsammans i miljöorganisationer så att ni får stor effekt. Försök att inte fokusera på de små egna utsläppen utan hur ni kan bidra till systemförändring och påverkansarbete för en mer hållbar värld.
 

Finns det något man INTE ska göra när man har klimatångest?

Man kan behöva hitta pauser från klimatkrisen. Kanske inte läsa om det hela tiden, gå in i hetsiga diskussioner med någon som är väldigt oliktänkande eller fastna framför sociala medier. Se till att vara varsam med din energi och ditt engagemang istället och lägg det på sådant som du vet har effekt.

Försök att inte fokusera på de små egna utsläppen utan hur ni kan bidra till systemförändring och påverkansarbete för en hållbar värld

Vad ska man göra när folk i ens omgivning inte tar klimathotet på allvar?

Mitt tips är nog att lägga så lite kraft som möjligt på dessa och försöka söka dig till personer med liknande värderingar och prata miljö och klimat med dem! Det är större sannolikhet att du lyckas påverka någon som tycker som du att agera ännu mer för klimatet än någon som inte har det som prioritet.

Se till att vara varsam med din energi och ditt engagemang och lägg det på sådant som du vet har effekt

Hur vet man när man behöver söka professionell hjälp för sin klimatångest?

Klimatångest är inte en psykiatrisk sjukdom. Det är rimliga reaktioner på en akut situation. Men sätter din oro eller dina grubblerier hinder för dig i livet på så sätt att du inte kan umgås med vänner, utföra arbete eller skolarbete eller ha en fungerande mat- och kosthållning t ex så kan det vara bra att låta en psykolog kolla till dig så att du inte behöver behandling.
 

Vill du ha fler tips? Följ Klimatpsykologerna på Instagram eller kolla in deras hemsida!

Taggar

Klimat & miljö