I måndags startade COP 21 i Paris. Under det två veckor långa mötet ska världens ledare förhandla och enas om ett nytt globalt klimatavtal. Ett avtal som ska vara det viktigaste steget för att stoppa de mänskliga klimatförändringarna.
Luften värms upp, världshaven blir varmare och världens isar smälter. Temperaturen har ökat i alla tider men den drastiska förändring som nu sker är till stor del på grund av människan. Den största orsaken till den stigande temperaturen är utsläpp av växthusgaser.
Jordens medeltemperatur är en grad högre än då mätningarna inleddes i slutet av 1800-talet och enligt FN måste uppvärmningen stanna under två grader för att människan ska kunna behålla kontrollen över klimatförändringarna.
Klimatförändringar såsom oväder, torka och översvämningar gör redan idag att många människor mister sin inkomst och det riskerar att bli värre. Enligt FN:s flyktingorgan kan det finnas upp till en miljard klimatflyktingar om 35 år. Och dessa stora flyktingströmmar kommer att påverka hela världen.
Vad innebär klimatavtalet?
Mellan 30 november och 11 december kommer ledare från omkring 200 länder att träffas för att komma överens om det nya klimatavtalet. Målet är att skapa ett bindande avtal där alla länder på något sätt är med och bidrar till utsläppsbegränsningar. I det tidigare avtalet, Kyotoavtalet som kom till 1997, ställdes endast krav på industriländer.
Senaste mötet i Köpenhamn 2009 resulterade inte i något nytt avtal eftersom målsättningen var för hög och förberedelserna för dåliga. I år är förhoppningen att detta ska förändras då länderna är mer förberedda.
Konflikten om ländernas ansvar
Världens länder har bidragit olika mycket till den globala uppvärmningen och det råder en konflikt kring hur ansvaret ska fördelas. Inför mötet har varje land fått lämna in en klimatplan till FN utifrån vad man själv anser sig klara av. Det ser väldigt olika ut från land till land eftersom alla länder har olika förutsättningar. Det är också svårt att jämföra länderna med varandra då det finns olika sätt att räkna.
Tittar man på dagens läge är till exempel Indien ett av de länder som släpper ut mest. Men ser man istället till utsläpp per invånare hamnar Indien långt efter EU-länderna och USA. Debatten handlar även om hur mycket länderna har släppt ut längre tillbaka i tiden.
Efter mötet i Paris
Förhandlingarna kommer inte att ta slut efter mötet i Paris och man vet inte än helt säkert om det kommer att bli något nytt avtal. Enligt FN:s klimatpanel är det långsiktiga målet att halvera utsläppen fram till mitten av seklet och komma nära noll om hundra år. Det kommer alltså att krävas fler klimatmöten och fler klimatavtal för att nå dit.
Källor:
DN: Fotavtrycken som hotar det nya klimatavtalet
DN: Vad händer i Paris?
Naturvårdsverket: Fakta om klimat
Sveriges radio: Jordens uppvärmning nu halvvägs till två grader
Svt: Det här är klimatmötet i Paris