”Klimatfrågan binder oss samman över landgränser”

Plugga

Klimatfrågan är något som engagerar miljontals unga människor över hela världen. En av dom är Victor Ramos, som pluggar mastersprogrammet i Statsvetenskap vid Stockholms universitet och är en del av Naturskyddsföreningens ideella traineeprogram.

Varje år deltar 24 personer i Naturskyddsföreningens ideella traineeprogram. Som ideell trainee får deltagarna en unik möjlighet att bidra till en bättre miljö och samtidigt lära känna Naturskyddsföreningen. Globalportalen har pratat klimathjältar och ideellt engagemang med traineen Victor Ramos.

Du är trainee på Naturskyddsföreningen, vad innebär det?

Som trainee hamnar du snabbt i framkanten av miljörörelsen. I och med att du är en trainee så får du medlen och möjligheterna att bidra till föreningens utveckling och till samhällets utveckling. Vi blir ambassadörer för föreningen då vi får kunskap om dess historia och om allt som sker just nu.

Som trainee ska man driva ett eget projekt. Vad handlade ditt projekt om?

Mitt projekt gick ut på att organisera ett evenemang med Symbios, miljöföreningen på Stockholms universitet. Det blev en paneldebatt samt föreläsningar om EU valet ur ett miljöperspektiv. Vi fyllde en föreläsningssal och fick med oss politiker och representanter från EU-kommissionen och en miljöorganisation som heter Push Sweden. Utöver det så har jag organiserat ett antal andra evenemang med kretsen, alla med målet att stärka Symbios och att få ut olika budskap kring miljöskydd till resten av universitetet.

Kan alla trainees supermycket om klimat och miljö redan innan dom söker?

Det är en väldigt blandad grupp, vilket är jättespännande. Nivån på tidigare erfarenhet och miljökunskap varierar. Vissa är universitetsstuderande som jag, andra har precis gått ut gymnasiet och andra arbetar redan. Smältdegeln är väldigt givande då vi har olika bakgrunder men bryr oss alla om miljön! På det sättet får vi olika perspektiv på samma saker och vi kan växa tillsammans.

Den geografiska spridningen är också intressant. Med medlemmar från Malmö i söder till Kiruna i norr som möts upp under året på gemensamma träffar så får vi en bättre bild av miljörörelsen i hela landet och inte bara i vårt egna område.

Har du varit på #FridaysForFuture någon gång?

Jag var på den i Kungsträdgården fredagen 24 maj. Underbart tryck! Förhoppningsvis kan vi i Naturskyddsföreningen fånga en bit av den energi, frustration och mod som Fridays For Future har. Till exempel genom att få unga att gå med i Naturskyddsföreningens ungdomsorganisation Fältbiologerna. Eller att våra olika kretsar ger stöd till Fridays For Future genom att ge dem en plattform eller sitta med i klimatstrejkerna.

Energi, frustration och mod

Har du någon klimatidol?

En av mina klimathjältar är den peruanska bonden Luciano Lliuya. Han bor i en bergsby i de peruanska Anderna som hotas av översvämningar från en glaciärs smältvatten. Varje år växer den sjö som smältvattnet skapat på grund av global uppvärmning. Den förändringen har den tyska organistaionen Germanwatch kopplat till utsläppen från energibolaget RWE, Tysklands största utsläppare av CO2.

2015 reste Luciano till Hamburg för att stämma RWE då de står för 0.5% av globala utsläpp av CO2 och därför bör stå för 0.5% av kostnaderna för att anpassa sig till dess effekter. Hans kamp symboliserar den kombination av viljestyrka, sammankopplade synsätt och nytänkande som miljörörelsen behöver så mycket av.

Har du något tips till andra som vill engagera sig i miljöfrågor, men inte vet vart de ska börja?

Börja smått och öka ditt engagemang. Det kan se olika ut för alla, börja med att se över vad som redan händer där du bor. Som student så skulle jag säga att Klimatstudenterna är bland de bästa organisationerna som man kan stödja. De finns sedan förra hösten på de flesta stora svenska högskolorna. Hos oss på Stockholms universitet är det min krets Symbios som representerar Klimatstudenterna. Vi driver tillsammans med dem kampanjer som sätter press på universiteten att minska sina utsläpp från deras fastigheter och flygande.

Ta varje tillfälle i akt att göra din politiska röst hörd, till stöd för miljö och klimat, på alla politiska nivåer! Jag hoppas att alla röstade i EU valet, det är många gånger helt avgörande att den politikerna står bakom en ide för att den ska bli verklighet.

Du är inte ensam! Även om du känner dig omgiven av människor som inte bryr sig om miljön eller framtida generationer så finns det många som gör det. En av egenskaperna hos klimatfrågan som är upplyftande är hur det binder oss samman över landgränser. Just nu ser vi många grupper som vill vända sitt fokus bort från resten av världen. Det är helt befängt ur ett miljöpolitiskt perspektiv. Vi är sammankopplade genom de ekosystem vi delar.

Taggar

Mänskliga rättigheter Volontär & utbyten