nyhet av Olof Palmes Internationella Center

Klimatet: Folkrörelser hoppas på vändpunkt

Inför klimattoppmötet i Paris är många folkrörelser och gräsrotsorganisationer över hela världen med och organiserar protester.

Nästa vecka börjar klimattoppmötet COP21 i Paris. Där ska världens länder komma överens om en plan för att tackla vår tids kanske allra största utmaning.

Helgen 28–29 november har utlysts som internationell aktionshelg inför starten på COP21. Över 2300 manifestationer kommer äga rum i fler än 170 länder. Miljontals människor kommer att göra sina röster hörda för ett ambitiöst, hållbart och rättvist klimatavtal. I Sverige genomförs söndagen den 29 november manifestationer på flera orter.

Flera av Palmecentrets medlemsorganisationer och partners kommer att gå ut på gatorna och demonstrera.

– Vi hoppas att Paris blir en vändpunkt för alla oss som kämpar för klimaträttvisa. Snarare än att hänga upp våra förhoppningar på fruktlösa COP-samtal, så hoppas vi att den globala klimaträttviserörelsen fortsätter med stora aktioner för att sätta press på regeringarna i våra respektive länder, säger Josua Mata som är generalsekreterare för den filippinska fackliga centralorganisationen Sentro.

Han har inga höga förväntningar på det officiella toppmötet utan befarar att det kommer att bli ”ett episkt misslyckande”. Det faktum att den stora klimatmarsch som skulle äga rum i Paris nu har förbjudits till följd av polisens säkerhetsåtgärder efter terrordåden tidigare i november, gör dessutom att folkets röst inte kommer att höras på plats.

– Därför blir mobiliseringen för klimaträttvisa runt om i världen den 28-29 november ännu viktigare! Det är det bästa sättet för oss att kollektivt uttrycka vår indignation över regeringarnas misslyckande och än en gång lyfta ambitionerna för en verkligt hållbar värld!

Valter Bittencourt från Brasilien är miljöansvarig på Latinamerikas regionala fackliga samarbetsorganisation TUCA/CSA.

På en död planet finns inga jobb

– Vi har inte tid att vänta. Vi kan redan nu se många tragedier som resultat av klimatförändringarna, och det är bara en liten föraning om vad som väntar om vi inte gör något. Manifestationen är viktig för att hela världen ska förstå att klimatförändringar inte är något som sker långt ifrån oss. Det påverkar vår planet, vår hälsa, vår möjlighet till försörjning. Och ändå är det många regeringar som hanterar frågan som om det enbart handlade om ekonomi och handel.

På en död planet finns inga jobb, påpekar han.

– Vi måste kräva att våra ledare agerar för att få till stånd ett bindande globalt avtal för att begränsa temperaturhöjningen. De kan inte fortsätta ge vika för de ekonomiska intressen som försöker upprätthålla ett misslyckat system.

En av de svenska organisationer som engagerat sig i kampen för klimatet är Socialdemokrater för tro och solidaritet. Ulf Bjereld som är förbundsordförande menar att klimatet är en ödesfråga och att vi därför alla måste engagera oss.

– Sverige ska lämna ett kraftfullt nationellt bidrag och vara ett föregångsland för internationell solidaritet i miljöfrågorna. Vi har förutsättningarna att vara det, genom att vi är ett relativt litet och välorganiserat land.

Bjereld påpekar också att de bidrag till minskade koldioxidutsläpp som varje land lämnat in inför mötet i Paris, inte kommer att räcka.

– Ambitionerna måste vara ännu högre. Vi vill också påminna om att klimatförändringar kan leda till en mångdubbelt svårare flyktingsituation än den vi har i dag.

För att hitta manifestationen närmast dig, se här.

Taggar

Klimat & miljö Försörjning
Annons