nyhet av

Klimatavtalet: "En kamp mot tiden"

I lördags klubbades ett nytt globalt klimatavtal igenom i Paris. Ett steg i rätt riktning - som inte räcker hela vägen fram, menar världsfacket ITUC, som inte lyckades få med sin skrivelse kring rättvis omställning av jobb i avtalet.

Världsfacket ITUC har under flera år arbetat med klimatfrågorna. Eftersom omställningen från industri till förnyelsebara energikällor innebär att vissa arbeten försvinner och nya skapas, har ett av målen varit att få med en skrivelse om rättvis omställning av jobb i klimatavtalet – något som ITUC i slutändan inte lyckades med. Uttrycket kom endast med i förordet.

– Men fackföreningarna vet att vägen aldrig gick till Paris, utan via Paris. Inför den största och snabbaste industriella förändringen i mänsklighetens historia, är vår beslutsamhet att lyckas med en rättvis omställning starkare än någonsin, säger ITUC:s ordförande Sharan Burrow, i ett uttalande.

Svensken Ulf Jarnefjord, som var på plats i Paris och företrädde världsfacket ITUC, är försiktigt positiv.

– Det är ett svagt avtal men det hade kunnat vara ännu värre, säger han till tidningen Arbetet Global.

Enligt Ulf Jarnefjord var Norge ett av de drivande länderna i att få bort frågan kring rättvis omställning av jobb från huvudavtalet.

– Jag tror att det leder till att det blir svårare att genomföra en klimatomställning. De flesta lever i demokratier. Då gäller det att få med sig människor som jobbar inom fossil-, kol- eller transportindustrin om man ska lyckas, säger han till tidningen Arbetet Global.

I klimatavtalet, som träder i kraft 2020, fastställs att den globala uppvärmningen ska hållas under två grader, med ambitionen att klara 1,5 grader. De frivilliga nationella klimatplanerna ska uppdateras vart femte år från 2020.

ITUC menar att förverkligandet av detta åtagande kräver större ambitioner, också före 2020, och att det behöver göras översyner av varje nationell målsättning.

Enligt ITUC kommer facket nu att kräva dialog med regeringar och arbetsgivare på nationell nivå, för att arbeta fram klimatplaner med åtaganden för minskade koldioxidutsläpp, hållbar energi och sysselsättning.

– Klimaträttvisa kräver att vi inte lämnar någon kvar i vad som nu är en kamp mot tiden, skriver de i ett uttalande.

Lina Karlsson
Union to Union

Taggar

Global ekonomi Försörjning Klimat & miljö