nyhet av Centralasiengrupperna

Kirgiziska människorättsaktivister på turné

Al Berg, informationssamordnare på Centralasiengrupperna.

Tonåriga feminister och outtröttliga människorättsaktivister. På kartans vita fläckar finns en värld vi sällan hör talas om – något som Centralasiengrupperna nu vill ändra på.

– Det är ju inte så svårt att bli utnämnd till expert på regionen, folk vet ju ingenting.

Al Berg, informationssamordnare på Centralasiengrupperna skrattar. För honom är det en daglig utmaning att försöka väcka intresse kring frågor som rör länderna i Centralasien, det vill säga Kirgizistan, Uzbekistan, Tadzjikistan, Kazakstan och Turkmenistan.

De senaste månaderna har han arbetat med att ta fram utställningen Aktivism, civilsamhälle och rättighetsarbete i Kirgizistan. Under hösten har den ställts ut i Göteborg och Malmö och i december fortsätter den till Stockholm.

– Hjärtat av utställningen är porträtt av människorättsgrupper och aktivister i Kirgizistan. Vi var tvungna att avgränsa det på något sätt och valde därför Kirgizistan eftersom det är landet där vi känner flest organisationer sedan tidigare. Även om det kanske håller på att ändras, så är det också det landet i Centralasien som är mest demokratiskt och fritt, säger Al Berg.

Materialet samlades in under sommaren, då Al Berg reste runt i Kirgizistan och träffade ett 20-tal olika aktivistgrupper. Ett möte han bär med sig med ett extra leende är det med Nazik Kyz – en grupp som består av unga tjejer med olika funktionsvariationer.
– De jobbar med att uppmärksamma hur det är att vara ung med en funktionsvariation i Kirgizistan och har även en ateljé i huvudstaden Bisjkek där de designar kläder med olika feministiska budskap, säger Al Berg.

Under hans besök var det även premiär för Nazik Kyzs realityshow RealGirls som de gjort tillsammans med ett produktionsbolag.
– Det var väldigt härligt att vara med på. Den handlade både om utmaningar i vardagslivet, men också om allt kul som finns i livet. Det var väldigt positivt och peppande, säger Al Berg.

Utställningen är en del av Centralasiengruppernas målsättning att människor i Sverige ska få mer kunskap om regionen.

– Det är en bortglömd och ignorerad region på många sätt. Men rent geostrategiskt finns det ganska stora finansiella intressen från länder och företag, samtidigt som flera av de här länderna är hårda diktaturer. Det är något som svenska politiker och företag bör förhålla sig till, säger Al Berg.

Med utställningen vill Centralasiengrupperna också visa upp att det finns ett civilsamhälle där människor organiserar sig för att försöka förändra samhället.

– Det finns ofta föreställningar om att väst har koll på den rätta vägen vad gäller demokrati och mänskliga rättigheter och att vi ska komma in i olika länder och berätta om det. Men det handlar inte om något sådant, det finns ingen sådan kulturkamp mellan väst och öst. Här finns redan människor som står för sina egna rättigheter. De behöver ingen undervisning, utan det handlar om att stötta dem som orkar och våga göra saker, säger Al Berg.

Taggar

Mänskliga rättigheter
Annons