Världen av Islamic Relief

Katastrofläge i Idlib – hundratusentals på flykt

Bilden är från ett annat tillfälle.

De senaste veckorna har människor i nordvästra Syrien ställts inför en av de värsta kriserna sedan kriget bröt ut för snart nio år sedan. Enligt FN har 700 000 människor tvingats på flykt på bara 10 veckor – den största flyktingvågen sedan kriget inleddes.

Människor samlar ihop vad de kan få med sig och flyr för sina liv på överfulla vägar mot överfulla flyktingläger. Den humanitära situationen är katastrofal. Det råder brist på mat, vatten, elektricitet. Temperaturen ligger precis som här hemma i Sverige runt nollan.

Islamic Relief finns på plats och levererar den mest nödvändiga hjälpen till flyende människor: mat, vatten, tak över huvudet.

Dussintals av våra anställda har tvingats fly i skydd av mörkret – samtidigt som det knappt finns någonstans kvar att ta vägen. Människor bor i sönderbombade byggnader och klämmer ihop sig med släktingar eller i utkanten av redan överfulla flyktingläger. Men på dagen kommer de till jobbet, utmattade och ibland hemlösa.

De kommer för att dela ut livsnödvändig mat, tält och förnödenheter till landsmän på flykt. Många väljer att stanna i landet för att bistå sina medmänniskor istället för att fly – ett val som kan kosta dem livet.

Taggar

Flykt & migration Krig & fred