nyhet av

Kampen för fackliga rättigheter i banansektorn

Facket Sintracobal arbetar för att organisera bananarbetare i Costa Rica, där organisationsgraden inom den privata sektorn är väldigt låg. Foto: Lina Karlsson
Bananproduktionen är omfattande i Costa Rica – och drivs främst av transnationella företag. Samtidigt är organisationsgraden låg inom den privata sektorn. Facket Sintracobal kämpar nu för att få fler bananarbetare att gå med i facket.

Vi är på väg till staden Sixaola i provinsen Limón i Costa Rica. Utanför bilfönstret svischar vidsträckta, grönskande bananplantage förbi. Solen hettar genom rutan.

Området erbjuder ultimata förhållanden för bananproduktion: värme, fuktighet, floder – och närliggande hamnar.

Främst är det multinationella företag som kontrollerar produktionen i regionen, exempelvis Fresh Del Monte, Dole Food Company och Chiquita Brands.

Sixaola ligger nära gränsen till Panama och ungefär 60 % av de som jobbar på bananplantagen i Costa Rica är urfolk från grannlandet, enligt facket Sintracobal, som organiserar bananarbetare i Limón.

Arbetsvillkoren inom bananproduktionen är ofta hårda, med repetitiva och fysisk tunga arbetsuppgifter och låga löner. Och Costa Rica är komplext när det kommer till fackliga rättigheter, menar Maikol Hernández, som är ordförande för Sintracobal.

– I många andra latinamerikanska länder sker det mycket hot och våld. Här är situationen annorlunda. Det politiska systemet är anti-fackligt och försvårar kollektiva förhandlingar och förhindrar arbetstagare att organisera sig i fackförbund, säger han.

Sintracobal är ett av de fackförbund som ingår i Livs och IUL:s projekt om organisationsutveckling, ett projekt som LO-TCO Biståndsnämnd stöttar.

I den privata sektorn ligger den fackliga organisationsgraden på mindre än tre procent, menar Maikol Hernández, och Sintracobal har därför jobbat hårt för att få fler arbetstagare på bananplantagen att gå med i facket.

– Vi har drivit fackliga kampanjer under ett år i området och lyckats organisera 58 arbetstagare. Det hade varit omöjligt för ett par år sedan. Då blev de som organiserade avskedade, fick inte sina kontrakt förlängda eller så lovade de dem saker för att de skulle gå ur facket, säger Maikol Hernández.

Vi stannar till utanför Super Amigos, en plantage som ägs av företaget Coban, en underleverantör till Chiquita.

Här jobbar Adelina Espinoza som sorterare och väljer bland annat ut vilka bananer som ska vidare i produktionsprocessen.

 – Det är ett tungt jobb, man blir väldigt trött i armarna för man använder dem hela tiden, det är mycket rörelser upp och ned, säger hon.
Adelina Espinoza har varit med i facket i sju månader, och är en av elva kvinnor som organiserat sig på Super Amigos.

– Att gå med i facket har varit till stor hjälp, jag känner förtroende för dem och att jag kan vända mig dit med problem.

Sintracobal har nu lagt fram ett förslag på kollektivavtal för förhandling med Chiquita Brands på Super Amigos.

– Vi hoppas att fler kan bli motiverade att organisera sig fackligt efter att vi har förhandlat, säger Maikol Hernández.

Lina Karlsson
LO-TCO Biståndsnämnd

Taggar

Försörjning Global ekonomi
Annons