nyhet av

Kampen för ett fritt Tibet

Tenzing blickar ut över Dharamsala. Foto: Matilda Cervenka

Det är snart 60 år sedan Dalai Lama flydde från Tibet. Följd av tiotusentals tibetaner. Trots att en lång tid passerat sedan dess lever fortfarande hoppet om att de en dag få återvända till Tibet.

När man strosar runt på gatorna i Upper Dharamsala är det lätt att glömma att man faktiskt befinner sig i Indien. Det kryllar av tibetanska restauranger. Gatorna kantas av tibetanska stånd som bland annat erbjuder tibetanska filtar och traditionella smycken. Att nästan hälften av stadens invånare är tibetaner framgår tydligt.

En samlingspunkt för tibetaner

Upper Dharamsala har varit Dalai Lamas huvudsäte ända sedan han flydde från Tibet 1959 och många tibetaner valde att följa sin spirituella ledare hit. Förutom tibetanska restauranger finns det även gott om organisationer som jobbar med olika frågor som rör Tibet och dess befolkning.

En av de största organisationerna är Tibetan Youth Congress där Tenzing Jigme är president. Han berättar varför de har sitt huvudkontor just i Dharamsala.

- Vår organisation bildades av fyra unga tibetaner efter att de flytt hit från Tibet tillsammans med Dalai Lama. Det är inte möjligt för oss att vara i Tibet eftersom Kina varken tillåter yttrande- eller pressfrihet.

Självständighet eller en självstyrande stat

Hur organisationerna jobbar skiljer sig åt. Alla är dock eniga om att det är viktigt att bevara den tibetanska kulturen, språket och traditionerna.

- Huvudmålet för oss är att uppnå frihet och självständighet för Tibet, säger Tenzing.

Deras mål delas av flera andra organisationer men skiljer sig från Dalai Lamas linje. Där är målet att uppnå större frihet för tibetaner men att låta Tibet förbli under kinesiskt styre.

Inne på Tibetan Youth Congress kontor är väggarna täckta med olika bevis på att Tibet var en egen stat innan Kinas ockupation. Valörer av den tibetanska valutan, handelskontrakt mellan Nepal och Tibet samt frimärken hänger inramade på väggarna.

Engagemang som orsakar oro

Tenzing, liksom de flesta tibetaner i exil har aldrig varit i Tibet själv.

- Det är inte möjligt för mig att resa till Tibet. Alla som korsar gränsen in till landet får frågan om de är medlemmar av Tibetan Youth Congress. Gränspersonalen visar även upp en bild på mig och frågar om de känner personen på bilden.

Tenzing skrattar till och tillägger att han tycker att det hela är väldigt fånigt.

- Samtidigt är jag stolt över att det visar min bild för det betyder att kineserna är rädda för vad vår organisation kan åstadkomma.

På frågan om hur framtiden ser ut för Tibet svarar Tenzing:

- Jag tror att den kinesiska regimen kommer att falla. Folket i Kina vill kunna uttrycka sig fritt och börjar stå upp mot regimen.

Taggar

Demokrati