nyhet av

Internationella dagen för anständiga arbetsvillkor

Nu på söndag, den 7 oktober, står anständiga arbetsvillkor och mänskliga rättigheter extra mycket i fokus. Då uppmärksammar facken världen över den internationella dagen för anständiga arbetsvillkor ”World Day for Decent Work”. 

Våld på jobbet allt vanligare

Varje år granskar Världsfacket ITUC vilka länder som är de sämsta att jobba i, en genomgång som kallas Global Rights Index. Här är några exempel på hur läget under det senaste året har försämrats:

  • Antalet länder där arbetstagare dödats på grund av att de är med i facket har sjunkit från elva till nio, det är fortfarande nio för många.
  • I allt fler länder utsätts arbetstagare för våld, från 59 länder år 2017 till 65 länder i år
  • I 54 länder kränks arbetstagares mänskliga rättigheter, som åsikts- och yttrandefriheten och rätten att gå med i facket. 

När våra kollegor i andra länder verkar i sådan extrem motvind, måste vi i Sverige utnyttja vår möjlighet att göra vår röst hörd. Så kan vi bidra till anständiga arbetsvillkor för alla. 

Gör din röst hörd och engagera dig för #DecentWork

Ett rättvist arbetsliv sätter människor i fokus som en förutsättning för hållbar utveckling. Det ger kvinnor, män och unga en röst i det de gör. Rättigheter att skydda sig själva från att bli utnyttjade, och en framtid som är inkluderande och hållbar. Ett rättvist arbetsliv driver den hållbara utvecklingen framåt.

Det finns mycket vi kan göra för att stödja dem som kämpar för sina mänskliga rättigheter i arbetslivet. Uppmärksamhet och internationellt stöd har räddat många arbetstagare från fortsatta kränkningar. Det här kan du göra:

  • Var medlem i facket! De svenska fackförbunden jobbar inte bara på hemmaplan, de är också del av ett globalt nätverk av fackföreningar som arbetar för schysta arbetsvillkor, demokrati och hållbar utveckling i hela världen. Många av förbunden som är del av LO, TCO och Saco har utvecklingsprojekt med systerförbund i låg- och medelinkomstländer via Union to Union. 
  • Dela vår kampanj! World Day for Decent Work är ett bra tillfälle att uppmärksamma vikten av att samarbeta internationellt och utmaningar med facklig organisering i andra länder. Att du bidrar med att sprida budskapet är viktigt för att öka kunskapen om att fackliga rättigheter är en förutsättning för hållbar utveckling. Följ oss på FacebookInstagram och Twitter för att dela kampanjfilmen som släpps den 7 okt! Använd hashtagsen #ChangeTheRules #wddw #DecentWork
  • Lär dig mer och sprid kunskapen! Första steget för att engagera sig är alltid att lära sig mer. Kolla upp vilka internationella projekt ditt fackförbund driver, läs på om olika frågor här. Tala med vänner, arbetskamrater och fackliga kollegor om de utmaningar som finns i låg- och medelinkomstländer och diskutera vad ni kan göra. Här hittar du tips, powerpoints och workshopövningar om ni vill lära er mer tillsammans. 
  • Agera via din fackförening eller som anställd! Många svenska företag är verksamma i andra länder. Lär dig mer om situationen i länderna och arbeta för att påverka företagsledningen att ta ansvar. Här kan du läsa om den fackliga situationen i 144 länder. 
  • Delta i internationella fackliga solidaritetskampanjer! På www.labourstart.org finns mängder av pågående protestbrev.
  • Var en aktiv konsument! Privat, på jobbet och i föreningen. Om vi alla frågar efter schysta villkor och visar miljömedvetenhet måste våra leverantörer lyssna
  • Handla Fairtrade! Märkningen innebär att de som tillverkat varan har rimlig lön och fackliga rättigheter.
  • Resa schyst! Försök att agera medvetet även när du åker på semester till andra länder.

Ändra spelreglerna

Världsfackets globala tema för Internationella dagen för anständiga arbetsvillkor är "Ändra spelreglerna". Kampanjen lyfter fram den djupt förankrade orättvisorna i det globala ekonomiska systemet tillsammans med krympande demokratiskt utrymme och försämrade arbetsrättigheter i många länder, dokumenterade i Världsfacket ITUC:s globala rättighetsindex.

"Det finns tillräcklig rikedom i världen för att möta utmaningarna i vår tid – men reglerna måste ändras."

Sharan Burrow, generalsekreterare för ITUC, som är världens största fackliga organ med 207 miljoner medlemmar genom sina 331 anknutna organisationer i 163 länder och territorier, slår fast att:

”Det finns tillräcklig rikedom i världen för att möta utmaningarna i vår tid – att skapa anständigt arbete för alla, säkerställa det allmänna sociala skyddet, hantera klimatförändringar och alla andra saker som måste göras för att se till att människor kan leva i värdighet på ett hållbart planet. Men reglerna måste ändras. Och för att uppnå det måste vi stärka arbetstagarna. Internationella dagen för anständiga arbetsvillkor är en viktig milstolpe på vägen till ITUCs världskongress i Köpenhamn i december, där vi kommer att slutföra en ambitiös och omfattande facklig agenda för förändring och ekonomisk förnyelse.”

Börja med dig själv och engagera dig för #DecentWork!

Taggar

Försörjning Global ekonomi Mänskliga rättigheter