Hundratals personer samlades i helgen i Kiev för en klimatmarsch inför klimattoppmötet i Paris. Naturskyddsföreningens samarbetsorganisation NECU driver på för en effektivare användning av energi och en övergång till förnybar energi.
Naturskyddsföreningens samarbetsorganisation National Ecological Centre of Ukraine (NECU) anordnade en klimatmarsch den 29 november tillsammans med en rad andra organisationer i Kiev i Ukraina. Syftet med marschen var att sätta press på politikerna inför klimattoppmötet i Paris. Trots det svåra läget i Ukraina med en pågående väpnad konflikt lyckades organisationen samla 500 deltagare som marscherade för ett bättre klimat.
– ”Ändra systemet, inte klimatet!”, så lyder mottot för klimatmarschen i Kiev. Förutom klimatmarschen i Kiev kommer nio andra städer i Ukraina ha sina egna events för klimatet, berättar Maria Storchylo, klimatkommunikatör på NECU.
Hundratals ukrainare marscherade under slogans som 100 % förnybar energi och 0 % fossilbränslen på hjärtformade skyltar. Marschen är ett resultat av en bred koalition med miljöorganisationer och andra organisationer. Bland annat deltar ett cyklistnätverk och en ungdomsorganisation för klimatet i marschen.
Ukraina är sedan länge beroende av fossila bränslen som gas och olja. Att energin inte utnyttjas effektivt förvärrar situationen ytterligare.
– Energisektorn i Ukraina är kaotisk. Det är ständiga problem med att förse bostäder med varmvatten och uppvärmning under vintern och man är fortfarande beroende av den ryska naturgasen, menar Iryna Stavchuk som är chef för NECUs avdelning för klimat.
Otillräcklig uppvärmning av bostäder och brist på varmvatten hör till vardagen. Det påverkar inte minst kvinnorna negativt, det är de som oftast får ta bördan av att leta efter bränsle, något som tar mycket tid i anspråk. Därför arbetar NECU med att förbättra energieffektiviten i Ukraina, en viktig del av lösningen.
– För att lösa problemen behöver vi dels satsa på att använda energin effektivare, till exempel se till att husen är betydligt bättre isolerade. En annan viktig del är att utvinna energi ur förnybara källor som sol och vind i stället för att vara beroende av fossila bränslen som naturgas, menar Iryna Stavchuk.
Det skulle behövas en omställning till ett effektivare energiutnyttjande i Ukraina, men en sådan omställning försvåras av den utbredda korruptionen och att det finns politiker som tjänar på ineffektiviteten.
Vissa framsteg har ändå nåtts. Nu är det tillåtet att tillföra elektricitet till nätet om man har ett lokalt överskott. Det gör det möjligt att tillföra energi från solpaneler till nätet.
Iryna Stavchuk ser trots allt hoppfullt på framtiden. Nu stöder 54 organisationer NECUs klimatkrav till Ukrainas regering på en övergång från fossila bränslen till förnybar energi.
– Det civila samhället i Ukraina blir allt starkare sedan den orangea revolutionen. Om inte vi genomför en förändring av samhället så sker ingen förändring!