nyhet av

Kambodja: Kampen för höjda minimilöner

Vorng Demorng från det kambodjanska textilarbetarfacket C.CAWDU och fackligt aktiva textilarbetaren Sean Sophal har besökt Stockholm för att berätta om villkoren på Kambodjas textilfabriker och om kraven på höjda minimilöner. Foto: Lina Karlsson.
De syr våra kläder och arbetar långa dagar i trånga utrymmen för ynka 700 kronor i månaden. Arbetsvillkoren på textilfabrikerna i Kambodja är ofta undermåliga. Men fackföreningsrörelsen i landet mobiliserar sig och kräver bättre villkor och höjda minimilöner.

– På fabrikerna är det smutsigt och dammigt, med kemikalielukt och dålig ventilation och vi jobbar i trånga utrymmen, säger fackligt aktiva textilarbetaren Sean Sophal.

I går berättade hon, tillsammans med Vorng Demorng från det kambodjanska textilarbetarfacket C.CAWDU, om situationen för landets textilarbetare och om kraven på höjda löner, på LO-TCO Biståndsnämnds och Fair Trade Centers lunchmöte.

– Lokalerna är ohygieniska och dagarna långa, säger hon.

Textilindustrin i Kambodja omsätter miljarder, ändå finns det många exempel på bristande arbetsmiljö - och säkerhet på fabrikerna.

Förra året fick bland annat fler än 200 kambodjaner tas till sjukhus efter att de svimmat på en textilfabrik, och senast i tisdags skadades fyra arbetstagare i ett fabriksras hos en av H&M:s underleverantörer.

Dessutom utgör den nuvarande minimilönen på 700 kronor endast en fjärdedel av vad som beräknas vara en skälig levnadslön. Av en t-shirt som kostar 256 kronor går endast två kronor till arbetstagaren.

– De låga lönerna påverkar bostadssituationen eftersom man bara har råd att hyra prekära och smutsiga bostäder. Vi har inte råd att gå till läkaren eller äta näringsriktig mat, säger Sean Sophal.

I Kambodja arbetar runt 650 000 personer inom textilindustrin. Sedan förra året har textilarbetare i landet organiserat sig för att kräva att minimilönen ska höjas till 177 dollar i månaden och ett flertal strejker och protesterar gentemot regeringen och globala företag har genomförts i år.

Men det är långt ifrån riskfritt att organisera sig fackligt i Kambodja – våld och hot om avsked hör till vanligheterna, berättar Vorng Demorng.

– Genom att strejka och protestera riskerar man också att bli arresterad, säger hon.

Trots det har fackföreningsrörelsen vuxit i styrka och just nu pågår förhandlingar om att höja lönerna.

Fackföreningar världen över har slutit upp i uppropet och LO och IF Metall har skickat brev till Kambodjas premiärminister Hun Sen där de kräver att minimilönen höjs. Handels och Unionen har också aktivt stöttat höjningen, liksom världsfacket ITUC och de globala facken Uni Global Union och IndustriAll.
 
C.CAWDU och Fair Trade Center, tillsammans med Framtiden i våre hender och International Labor Rights Forum, uppmanar också Hennes & Mauritz – som är Europas största inköpare av kläder från Kambodja – att se till att en levnadslön betalas ut till deras anställda.

I tisdags hade de därför ett möte med det svenska företaget, som tidigare har presenterat en plan för levnadslön, men inte definierat vad det innebär.

– De tar inte tillräckligt ansvar, säger Vorng Demorng.

Malin Kjellqvist från Fair Trade Center instämmer.
– De säger att de stödjer en ökning av minimilönen, men fortsätter samtidigt att pressa priserna med leverantörerna.

Lina Karlsson.

Taggar

Försörjning