6 journalister som har förändrat världen

Pressfrihet och journalistik är en viktig del av demokratin. Foto: Unsplash, Michael Fousert.
Världen

Under 2023 dödades 45 journalister i samband med sitt arbete. Dessutom är pressfriheten starkt begränsad i fler länder runt om i världen. Globalportalen listar journalister som har förändrat världen.

Senaste rapporten från Reportrar utan gränser visar att antalet journalister som dödats i samband med sitt arbete minskar.

  • Under 2023 dödades 45 journalister i samband med sitt arbete, 16 färre än under 2022 (61).
  • I hela världen hålls för närvarande 521 journalister fängslade på godtyckliga grunder kopplade till sitt journalistiska arbete.
  • Alexander Lukasjenkos Belarus, där det politiska förtrycket ökar, har blivit ett av de tre länderna i världen som fängslar flest journalister. 
  • Mexiko fortsätter att vara det land där flest journalister saknas. Av 84 saknade journalister i hela världen är 31 mexikaner.

Vad är pressfrihet och varför är den så viktig?

Pressfriheten, som innebär att det ska vara tillåtet för alla att fritt skriva om och kritisera det man vill, är en viktig byggsten i en välfungerande demokrati.

Pressfriheten är ett viktigt verktyg när det kommer till att granska och kritisera exempelvis politiker. Dessutom är pressfriheten viktig för att marginaliserade personer, exempelvis etniska minoriteter och HBTQ-grupper, ska få höras och yttra sina ståndpunkter.

Journalistiken som förs får dock inte strida mot andra lagar och rättigheter i samhället. Man får exempelvis inte skriva rasistiska saker eller kränka någon. Då kan man bli dömd för brott mot tryckfrihetsförordningen. I länder där pressfriheten är svag kan det vara farligt att exempelvis kritisera politiker, regeringen eller riksdagen.

Varierande grad av pressfrihet

Graden av pressfrihet kan skilja sig mycket mellan olika länder. Pressfriheten i de nordiska länderna är god och ligger i topp på internationella mätningar. När pressfriheten i världen begränsas alltmer är det ännu viktigare att röster och berättelser får höras.

I dessa länder är pressfriheten högst:

  1. Norge
  2. Irland
  3. Danmark
  4. Sverige
  5. Finland

Här är pressfriheten lägst:

  1. Nordkorea
  2. Kina
  3. Vietnam
  4. Iran
  5. Turkmenistan

Här kan du se pressfrihetsindexet för fler länder!

Lista: Journalister som med sitt mod har varit med och förändrat världen:

  • Hu Shuli

Hu är en kinesisk journalist och har listats som en av världens mest 100 inflytelserika personer. Hon är känd för sitt modiga arbete om korruption och bedrägeri i Kina, ett land som är känt för att motarbetat oberoende journalistik. Med sina noggranna utredningar och tydliga rapporteringar har hon tämjt på gränserna vad gäller pressfriheten i Kina.

  • Anna Politkovskaya

Anna Politkovskaya var en rysk journalist med fokus på bland annat Tjetjenienkriget. Hennes rapportering därifrån stod i stor motsättning mot officiella ryska nyhetsförmedlingar. Mycket av hennes arbete bestod av kritik mot putinregeringen. Den 7 oktober 2006, på Putins 54 födelsedag, dödades den då 48- åriga Anna i sitt hyreshus i Ryssland. 2014 åtalades 5 män för hennes död, vem som beställde mordet är dock ännu oklart.

  • Walter Cronkite

Den amerikanska journalisten Walter Cronkite har en rad betydelsefulla rapporteringar bakom sig. Han rapporterade bland annat om den första bemannade månlandningen år 1969. Den kanske största journalistiska betydelsen kom dock med rapporteringen om Vietnamkriget när han efter ett besök fastställde att USA inte hade någon chans att vinna kriget. Walters rapportering sägs ha ändrat amerikanernas åsikt kring situationen och slutligen bidragit till att kriget fått ett slut.

                                                       Unsplash, The New York Public Library.

  • Lydia Cacho

Lydia Cacho är en mexikansk journalist som har rapporterat om prostitution, våld mot kvinnor och avslöjat pedofilnätverk med kopplingar till högt uppsatta affärsman, statstjänstemän och politiker. Lydia har utsatts för misshandel, våldtäkt och inbrott i hemmet där hårddiskar, datorer och kameror med information om sexuella övergrepps förvarades. Under inbrottet dödades även hennes hundar. Trots detta fortsätter hon kampen för ett rättvist samhälle.

  • Ethel Payne

Här har vi henne, ”The first Lady of the Black press”, Ethel Payne! Ethel rapporterade bland annat om medborgarrättsrörelsen i USA på 50- och 60-talet. Hon var känd för att ställa frågor som andra inte vågade ställa. När hon en gång frågade den då variga presidenten Eisenhower, när han planerade att förbjuda den existerande segregationen på inomstatliga resor, svarade han förargat att han inte ville stödja några specialintressen. År 1972 blev Ethel även den första kvinnliga Afro-amerikanska radio och tv-kommentatorn som anställdes av ett nationellt nätverk.

  • Motaz Azaiza

Trots risk för sitt eget liv fortsatte den palestinske bildjournalisten Motaz Azaiza att dokumentera den brutala verkligheten för civilbefolkningen i Gaza. Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober och Israels efterföljande krigsförklaring i Gaza ökade hans följarantal till 18,6 miljoner. Enligt Reportrar utan gränser har drygt 50 medier längs Gazaremsan tystats och flera journalister har dött under kriget mellan Israel och Hamas. Genom sina foton och engelskpråkiga videos har Motaz Azaiza varit en viktig röst för att berätta om vad som händer i Gaza.  I slutet av januari la han upp en video på sociala medier där han berättade att han bestämt sig för att lämna Gaza. Han hade då dokumenterat kriget under 108 dagar. "I decided to evacuate today … Hopefully soon I’ll come back and help to build Gaza again.”

Taggar

Mänskliga rättigheter Demokrati
Annons