nyhet av Läkare Utan Gränser

Jordanien: Ett år av livräddande insatser för krigsskadade syrier

Sedan konflikten i Syrien började har över tre miljoner syrier sökt sin tillflykt till grannländerna, däribland Jordanien. FOTO: MSF.
Läkare Utan Gränsers projekt för traumakirurgi i Jordanien, nära gränsen mot Syrien, öppnade i september 2013. Sedan dess har där genomförts mer än 2 000 större operationer – av vilka många var livräddande – på över 600 patienter.

Vårt projekt för traumakirurgi i Jordanien, nära gränsen mot Syrien, öppnade i september 2013. Sedan dess har våra team genomfört mer än 2 000 större operationer – av vilka många var livräddande – på över 600 patienter.

– En av våra allra första kritiskt skadade patienter skrevs in i september 2013 efter ett luftangrepp i södra Syrien. Han sa till vårt medicinska team "Låt mig dö, ni kan inte fixa mig", berättar Paul Foreman, landansvarig i Jordanien.

Patienten behövde omfattande operationer och tre externa fixeringar – utrustning som man skruvar in i benen för att hålla dem stabila tills de har läkt. Efter nio månader av sjukhusvård och över 30 operationer blev mannen utskriven.

"Inte nog med att jag överlevde, jag kommer att kunna gå härifrån också", berättade patienten för Paul.

Akutkirurgi

Projektet för akutkirurgi på Al Ramtha-sjukhuset, där vi arbetar tillsammans med Jordaniens hälsomyndigheter, ligger cirka fem kilometer från den syriska gränsen. På sjukhuset driver vi två operationssalar, två återhämtningsrum och två vårdavdelningar – med totalt 33 bäddar. Vi har fler än 140 internationellt anställda och lokalt anställda som arbetar i projektet.

De operationer som utförs på det traumakirurgiska centret rör svåra skador i buk och bröst. Det görs också ortopediska ingrepp. Utöver det tillhandahåller vi fysioterapi och psykologstöd. Hittills har sammanlagt 1 100 människor fått psykologisk hjälp.

Även om teamet inte befinner sig inne i Syrien, där konflikten pågår, ser de dagligen de förödande konsekvenserna av kriget genom de omfattande skador som våra patienter har. Trots att alla gör sitt yttersta överlever inte alla patienter. Vissa har helt enkelt för svåra skador och tiden det tar att nå sjukhuset gör att andra inte hinner fram i tid.

– Under det senaste året har 17 patienter dött, vilket innebär att dödligheten är mindre än tre procent, säger Paul Foreman, ansvarig för Läkare Utan Gränser i Jordanien.

-Varenda patients död påverkar starkt vårt team. Trots deras skicklighet, hårda arbete och engagemang kan tyvärr en del människor inte räddas, fortsätter han.

Projektet växer

Allt eftersom projektet växte öppnade vi i mars 2014 en postoperativ vårdavdelning i flyktinglägret Al Zaatari i Jordanien. Denna avdelning med 40 sängar är till för krigsskadade patienter som har överförts från Al Ramtha och andra sjukhus i Jordanien. Hittills har vi tagit emot 179 patienter, och som en del i behandlingen har vi bland annat haft mer än 190 terapisamtal och gett fysioterapihjälp.

Krigsskadade patienter inskrivna på Al Ramtha-sjukhuset är inte registrerade som flyktingar i Jordanien. När de väl blir utskrivna från sjukhuset återvänder vissa till Syrien om de inte behöver ytterligare medicinsk uppföljning. Andra tar sig till ett av de flyktingläger som finns i Jordanien, som Al Zaatari-lägret i Mafraq, där vi har postoperativa vårdcenter.

Sedan konflikten i Syrien började har över tre miljoner syrier sökt sin tillflykt till grannländerna, däribland Jordanien. Läkare Utan Gränser har arbetat i Jordanien sedan augusti 2006 med ett kirurgiprogram i Amman. Sedan 2013 har vi arbetat med att stötta flyktingar genom kirurgiprogrammet på Al Ramtha-sjukhuset samt genom ett barn-och mödravårdssjukhus. I Irbid har vi också ett projekt för sjukdomar som diabetes, kronisk obstruktiv lungsjukdom, astma och hjärtsjukdomar. Det vänder sig till syriska flyktingar och till utsatta grupper i de jordanska samhällen som tar emot flyktingarna från Syrien.

Taggar

Hälsa
Annons