======= &noscript=1"/> >>>>>>> master
nyhet av Naturskyddsföreningen

"Jag vill inte uppmana andra att äta kött när vi vet att det är dåligt för klimatet"

Foto: Johanna Åkerberg Kassel

Tv-kocken och författaren Siri Barje vill inspirera fler att äta mer grönt och hennes matbilder gör succé på sociala medier. Med mottot att mat ska vara gott, enkelt och roligt lockas många av hennes recept. Vi träffade henne och pratade om vitsen med vego.

Vad betyder mat för dig?

– Mat är allt för mig! Det genomsyrar hela mitt liv. Så har det varit sedan jag var liten. När jag äter lunch brukar jag tänka på vad jag ska äta till middag. Jag tycker att alla ska äta det de gillar, samtidigt är det viktigt att alla är medvetna om vad man äter. Den som äter kött och mejeriprodukter ska veta hur de produkterna har tagits fram tycker jag.

Dessutom är det jätteviktigt att matlagning ska vara lustfyllt, inga dieter eller pekpinnar ska styra över vad man äter. Skam och skuld tar bort lekfullheten. Det ska vara roligt och inte så komplicerat att både laga och äta mat.

På ditt instagramkonto olivehummer lägger du upp vegomat, och du har också skrivit en lakto-ovo vegetarisk kokbok. Vad är grejen med vego för dig?

– Jag är inte vegetarian men jag köper aldrig hem kött längre. Jag vill inte uppmana andra att äta kött när vi vet att det är dåligt för klimatet och med tanke på hur djuren behandlas. Jag tror att vi kommer se tillbaka på den här tiden och fråga oss vad vi höll på med när det gäller maten – att vi inte stannade upp och tänkte efter.

Jag vill inspirera fler till att äta mer grönt. Det är min största drivkraft, och jag brukar tänka att jag gör det på ett sätt som jag själv skulle vilja se, med mycket bilder och på ett lustfullt sätt.

Jag tror att vi kommer se tillbaka på den här tiden och fråga oss vad vi höll på med

En del tycker att det är svårt att dra ner på köttet, vad har du för tips till dem?

– Testa att ersätta lite beroende på vad du gillar. Min absoluta favoritmat är till exempel spaghetti och k*ttfärssås. Man jag vet inte ens när jag gjorde en köttvariant senast. Nu tycker jag till och med att en version utan kött är mycket godare än en med kött.

Om det känns för svårt kan du börja med att byta ut frukostköttet. I Sverige finns en jättestark tradition av kött till frukosten, men prova att skippa det. Bort med korv, skinka och salami – lägg massa goda grönsaker på mackan i stället.

Är det svårare att laga vegetariskt än mat med kött tycker du?

– Nej, det är det inte. Det kan vara lite svårt i början, men om man tänker efter lite så finns det hur mycket som helst att laga. Dessutom går det att variera på så himla många sätt.

Hur bemöter du en person som vegoskeptiker?

– Jag skulle nog bjuda hem personen på middag utan att säga vilken typ av mat jag skulle bjuda på. För några år sedan träffade jag ibland människor som inte ville äta vegetarisk mat, men det händer inte lika ofta längre. Jag tror att flera har förstått att det inte är en så stor grej, och dessutom finns det ett större utbud i dag än för några år sedan.

Vill du veta mer om Siri och hennes matlagning? Spana in hennes blogg för att ta del av hennes vegorecept.

Siri Barje har skrivit boken: Ett stekt ägg är också middag – Snabbmat för gröna gourmander. Här hittar du mat som går fort att laga, mat som går långsamt, sådant som funkar dygnets alla timmar och mat att laga när du vill imponera.

Taggar

Klimat & miljö