- När det var som svårast brukade jag knyta min sjal hårt i midjan för att inte känna hungern. Och det gjorde mig så arg. Jag vill klara mig själv. Jag var oerhört glad när jag fick vara med i projektet och helt inställd på att jag skulle ändra mitt liv. Idag har jag gjort det, berättar Bizunesh Fentaw i Robbit, Etiopien.
Se filmen där Bizunesh Fentaw berättar om sitt liv
Regissör Sonali © Tiny Cinema 2015
Läs mer om regissören och se alla filmerna här >>
Så förändrar kvinnogruppen
Bizunesh Fentaw är med i kvinnogruppen ”Snabb utveckling” i byn Robbit i Etiopien.
Gruppen bildades genom att några kvinnor fick lära sig hur man bygger en bränslesnål vedspis och fick undervisning i hur man håller möten, organiserar sig och arbetar i grupp. Spisen är en konkret början för att man snabbt ska förstå nyttan med gruppen. 224 liknande grupper finns i regionen Tisablima,
Från början sparade kvinnorna de en etiopisk birr i veckan per person, men summan har ökat i och med att kvinnorna börjat lita på gruppen och fått det bättre ställt ekonomiskt.
Getter är första steget till trygghet
Kvinnor i självhjälpsgrupperna får två getter eller två får så att de kan börja föda upp djur. Djuren ger kött och mjölk. Både mjölk och djurkan också säljas. Det blir en möjlighet för kvinnan att få en egen inkomst.
Detta leder till att kvinnor behandlas med mer respekt av sin man. Man och hustru börjar ta fler beslut tillsammans. Konflikterna i familjerna minskar.
Omvälvande förändring för kvinnorna
Det är omvälvande att gå från att knappt kunna påverka sitt liv i någon större utsträckning till att börja fatta beslut och säga sin åsikt.
Speciellt stor förändring är det för kvinnor som lever i kulturer där ansvaret för hushåll och barn vilar på dem samtidigt som deras röst eller arbetsinsats sällan räknas.
Moges Alemu och Melaku Mengesha är två män som båda arbetar i projektet som den etiopiska Mekanese Yesuskyrkan driver med stöd av bland andra Svenska kyrkan. De är överens om hur viktig kvinnans frigörelse är för att utrota hunger.
– Fattigdom tar bort tron på dig själv. Du tror att du är dömd till ett fattigt liv, och den inställningen ärver dina barn.
Därför är självhjälpsgruppen lika mycket ett forum för kvinnorna att upptäcka sin egen kapacitet som en väg bort från matbrist och fattigdom.
–Innan pratade vi inte med någon, inte ens med grannarna. Vi höll oss hemma, säger Zufan Tsegaye.
Stolthet och sammanhållning
Sedan kvinnogrupperna startat visar det sig att fler barn går i skolan och att allt färre flickor könsstympas. Och det går inte att ta miste på den stolthet som alla medlemmar i självhjälpsgrupperna känner!
Bizuneth Fentaw förklarar:
– Vi stöttar varandra och ger varandra goda råd om hur vi ska få det bättre. Nu är vi som släktingar.