nyhet av Svenska missionsrådet

"Jag har fått en ny mamma"

Sanssão är tio år och bor hemma hos Victoria, 56 år, en av många fostermammor som får stöd från Svenska Alliansmissionen i Chimoio, Mocambique. Sanssão var bara ett år gammal när han och hans två äldre syskon flyttade hem till Viktoria, han var undernärd och svårt sjuk. Idag mår han bra, han går i tredje klass och älskar skolan, sina syskon och Viktoria. För Victorias del är det rätt tufft att försörja barnen. Hon har inget fast arbete men får lite inkomst genom att hyra ut ett par små hus på gården och sälja grönsaker på marknaden. – Visst är jag ibland trött men jag älskar mina barn och hämtar varje dag ny kraft ur Guds nåd.

Aidsproblematiken i södra Afrika gör tusentals barn föräldralösa varje år. För många barn är vägen in i kriminalitet enda alternativet att försörja sig. Svenska Alliansmissionen arbetar för att ge barnen en ny chans i livet. Bland annat utbildar vi fosterfamiljer och ger dem stöd för att ta emot en extra familjemedlem. Men vi gör också mycket mer…

En av dessa mina minsta…

Varje dag dör omkring 4 300 människor i aids runt om i vår värld – tre människor per minut. Det är jordbrukare, lärare, försäljare, snickare, mammor och pappor. 35 miljoner människor lever med hiv och drygt två miljoner nya fall konstateras årligen. Barn tvingas se sina föräldrar och syskon bli allt sjukare för att slutligen dö. Bakom varje siffra i denna statistik döljer sig en liten människa och i förlängningen hela familjer.

De flesta av de som är och blir hiv-smittade lever i Afrika, det är också här som flest människor dör i aids. Ungefär sexton miljoner barn i detta område har förlorat minst en förälder på grund av aids. Idag finns bra bromsmediciner och fler och fler får tillgång till dem men fortfarande saknar mer än hälften av de behövande nödvändig behandling.

I några av Afrikas värst drabbade länder, Swaziland, Malawi, Moçambique, Zimbabwe, Tchad driver Svenska Alliansmissionen tillsammans med våra systerkyrkor och flera lokala organisationer ett omfattande hiv- och aidsarbete för att förebygga och mildra effekterna av sjukdomen. Här är det fortfarande många som smittas och även om situationen förändrats är det många som behöver vård, praktiskt stöd och kunskap. Ett långsiktigt arbete bedrivs för att förebygga att sjukdomen sprids ytterligare, och för att mildra de sociala konsekvenserna.

Långsiktigt stöd

Fokusområden för arbetet är vård, praktiskt stöd och hjälp till drabbade och anhöriga. Genom bland annat medlemmar från våra systerkyrkor ges vård och praktiskt stöd i hemmet till den som är sjuk. På flera platser har vi startat spargrupper som skapar förutsättningar till inkomstgenererande verksamheter och ger en möjlighet till försörjning för många av dem som idag lever med hiv.

Vi arbetar också för att sprida kunskap om hur smittan sprids, ett första och avgörande steg mot att minska spridningen, och för att få till en attitydförändring i samhället. Detta görs genom bland annat studiegrupper och kurser, tanken är att utbilda människor, så att de i sin tur kan ta initiativ och förändra aidssituationen där de bor. Genom framförallt våra systerkyrkor förändras attityden till dem som lever med hiv. Många av dem som varit utstötta från samhället har funnit en plats i kyrkan och fått nytt hopp och tro på framtiden.

Attitydförändringen märks kanske tydligast hos alla de familjer som öppnar upp sina hem för ett eller flera barn som förlorat sina föräldrar i aids.
I familjehemsprogrammet ingår utredning, utbildning och startpaket som t ex kläder, filtar och skolmaterial, här finns även yrkesutbildning och uppföljning.

Marita Good

Taggar

Bistånd & utveckling
Annons