När president Hassan Rohani valdes till ny president förra året hoppades många både i och utanför Iran på en förändring. Men presidentens tal om rättigheter och reformer har inte lett till någon förändring på marken, visar FN-rapportören Ahmed Shaheeds granskning.
– Situationen har faktiskt blivit sämre under det senaste året, särskilt när det gäller arbetstagares rättigheter. Minst 27 människor sitter fängslade på grund av sitt fackliga engagemang, sade han under ett lunchseminarium arrangerat av Transport och LO-TCO Biståndsnämnd under onsdagen.
Också arbetsvillkoren och säkerheten i bland annat gruvindustrin har försämrats berättade Ahmed Shaheed under en pressträff hos LO på morgonen. Dödsfallen ökar och under de första tio månaderna av 2014 dog minst 1 501 personer i arbetsplatsolyckor, visar Ahmed Shaheeds rapport till FN:s generalförsamling. Ett nytt lagförslag hotar dessutom att riva upp den lilla anställningstrygghet som ännu finns.
Men folk organiserar sig trots allt för bättre arbetsvillkor och strejker förekommer, berättade han.
– De senaste åren har vi sett en ökad aktivism, men situationen har inte förbättrats och något långsiktigt fackligt arbete blir inte av då de som leder protesterna sätts i fängelse, sade Ahmed Shaheed.
Några av dem som dömts till långa fängelsestraff är ordföranden för det iranska lärareförbundet, målarfackets ordförande, liksom bussföraren och den fackligt aktive Reza Shahabi som fängslades 2010 och nekats vård trots allvarliga hälsoproblem.
– De som vågar stå upp för sina rättigheter anklagas för att hota nationens intressen och sprida propaganda, det är mycket allvarligt, säger Ahmed Shaheed.
En annan viktig fråga är enligt Ahmed Shaheed den omfattande diskrimineringen mot minoriteter, och inte minst kvinnor på arbetsmarknaden. Sholeh Zamini från människorättsorganisationen Südwind talade under seminariet om hur kvinnor systematiskt utestängs från arbetsmarknaden.
– Många kvinnor i Iran vill utbilda sig och börja jobba men de får inte en chans. Trots att hela 62 procent av alla universitetsstuderande är kvinnor så utgör de bara ungefär 16 procent av arbetskraften, sade hon.
Och läget riskerar att bli ännu sämre om ett nytt förslag till familjelagstiftning går igenom. Enligt förslaget ska män ges företräde till alla arbetstillfällen.
– Nya jobb ska först och främst gå till gifta män med barn, sedan gifta män utan barn och i sista hand ogifta kvinnor, sade Sholeh Zamini.
En annan utsatt grupp är afghanska migranter som ofta får de lägsta och sämst betalda arbetena i Iran, berättade Hassan Nayeb-Hashem, också han från Südwind. Han nämnde också att barnarbete är vanligt förekommande och att Iran är ett av få länder som inte skrivit under ILO:s konvention 138 om minimiålder för arbete.
Saied Tagavi från Transports avdelning 5 är den inom förbundet som tagit initiativ till att bjuda in FN-rapportören. Enligt honom kan omvärldens stöd till fackföreningsrörelsen och människorättskämparna göra stor skillnad, och han uppmanar fler förbund att engagera sig för de facklig-politiska fångarna.
– Situationen för de fackliga fångarna förvärras varje dag, Irans fackföreningsrörelse behöver vårt stöd, säger Saied Tagavi.
Ville Henrik-Klemens.