nyhet av Läkare Utan Gränser

Irakier på flykt i extrem värme

Flyktingar från Sinjar som har fått dricksvatten. Många går i flera timmar i 50 graders värme för att ta sig till Syrien. Foto: Läkare Utan Gränser.
efter att milis från Islamiska staten (IS) intog staden Sinjar i den irakiska provinsen Ninewa flyr fortfarande tusentals människor över gränsen till Syrien varje dag. De söker skydd i det relativt säkra gränsområdet mellan norra Syrien och norra Irak.

Läkare Utan Gränser arbetar på båda sidor av gränsen för att snabbt kunna bistå flyktingarna med sjukvård. Vi driver mobila kliniker och bygger upp vårdcentraler i både transit- och internflyktinglägren.
Uppskattningsvis 200 000 människor har lämnat sina hem sedan den 3 augusti. I mer än 50 graders värme har tusentals civila gått genom bergen i flera timmar för att komma till Syrien. Därefter har de åkt på lastbilsflak till den närmaste gränsövergången, tillbaka in i norra Irak.

Strandsatta på Sinjarberget

Många andra är strandsatta på Sinjarberget. De vågar inte lämna området som är omringat av miliser från IS.
– Med hjälp av lokala hjälporganisationer har vi hittills delat ut över 20 ton livsmedel och 60 000 liter dricksvatten. Vi arbetar vid tre transitstationer längs vägen till gränsövergången, säger Gustavo Fernandez, programansvarig för Läkare Utan Gränser.

– Vi har också lyckats skicka mat, vatten och förnödenheter till de människor som fortfarande är strandsatta på Sinjarberget och vi undersöker möjligheterna att bistå med medicinsk utrustning, fortsätter han.

Vi ger akuthjälp längs med vägen

Vid ett transitställe och i ett transitläger, där över 10 000 människor har samlats, driver vi två hälsostationer. Där får människor akuthjälp och vätskeersättning. Människor i behov av mer avancerad sjukvård skickas vidare till ett lokalt sjukhus där ett av våra team stödjer den kirurgiska avdelningen, samt kvinno- och barnavårdsavdelningen. Vi har infört ett remissystem för svårt sjuka. Tre ambulanser finns tillgängliga dygnet runt för att transportera sjuka och svaga patienter till sjukhuset.

Sedan den aktuella flyktingströmmen började har våra medarbetare opererat 147 patienter med krigsskador och gett akutvård till 1 000 irakier.

– Människorna är extrem utmattade. De är trötta, hungriga och törstiga. Många är traumatiserade och brast i gråt när de nådde lägret, säger Gustavo Fernandez.

Inte alla klarar den långa resan

Sedan våldet började har över 60 000 flyktingar tagit sig via Syrien till säkrare områden i Irak som kontrolleras av kurder. Flyktingarna väljer denna långa väg för att kunna komma tillbaka till sitt land och återförenas med sina familjer. Men efter flera dagars belägring klarar inte alla den svåra resan. 

– Minst sex personer har dött under flykten på grund av uttorkning och utmattning under de senaste tre dagarna. Och många fler har dött i de belägrade områdena i Sinjar, fortsätter Gustavo Fernandez.

– I takt med att situationen i landet förvärras blir det allt svårare att nå människorna i de drabbade områdena.
På grund av säkerhetsläget var vi nyligen tvungna att avbryta vår medicinska verksamhet i Tikrit, i nordöstra Irak. Vi fick även pausa arbetet med mobila kliniker och i området mellan Erbil och Mosul. Men nu har vi börjat driva en mobil klinik i Baharka-lägret, norr om staden Erbil. Över 1 000 personer finns för närvarande i lägret som nu växer snabbt.

1,2 miljoner flyktingar i Irak 

Den senaste flyktingkrisen har förvärrat läget i Irak där många redan tidigare har tvingats på flykt. Redan före den nuvarande krisen fanns 350 000 irakiska och 230 000 syriska flyktingar i den kurdiska delen av Irak. Sammanlagt finns det i dagsläget runt 1,2 miljoner flyktingar i hela landet. Runt 500 000 människor har flytt konflikten i provinsen Anbar. Där saknar många tillgång till sjukvård och grundläggande förnödenheter. I staden Heet i Anbar-provinsen har 80 000 irakiska flyktingar samlats. Vår personal från stödjer arbetet på öppenvårdsmottagningen på det lokala sjukhuset i Heet.

Läkare Utan Gränser har arbetat kontinuerligt i Irak sedan 2006. Trots konflikten som nu pågår strävar organisationen efter att ge sjukvård till befolkningen. Idag jobbar runt 300 medarbetare för Läkare Utan Gränser i Irak. Läkare Utan Gränser är en oberoende, opartisk och neutral organisation. Vi tar inte emot bidrag från någon regering, religiös grupp eller internationellt organ till våra insatser i Irak. Verksamheten finansieras enbart genom gåvor från allmänheten runt om i världen.

Taggar

Krig & fred Hälsa