nyhet av

"Internationella företag måste följa avtalen"

Benmart Theerawut och Loysong Chalee från det thailändska fackförbundet CILT menar att internationella företag måste ta ansvar för att följa globala ramavtal. Foto: Lina Karlsson.
Det började med en tvist om löner och slutade med en upplöst facklubb. Konflikten på Electrolux i Thailand är ingen rolig historia. Det är inte heller den enda berättelsen om kränkningar av fackliga rättigheter i Thailand.

Januari 2013. Regeringen i Thailand har gett löften om höjda minimilöner och arbetstagarna på Electrolux i området Rayong - med snabbast industrialisering i hela världen - är förväntansfulla. Men när företaget samlar de anställda för att informera om vad som gäller uppstår meningsskiljaktigheter – och sedan blir ordföranden för fackklubben avskedad.

– De anställda går ut på gården vid fabriken och kräver att han ska återanställas. Men den 13 januari 2013 kommer högsta chefen Tom Bell dit och avskedar alla som sitter där, säger Mats Wingborg, journalist och författare, som har skrivit en rapport om fallet.

Electrolux menade att det rörde sig om en illegal strejk, trots att de skrivit under globalt ramavtal med facket.
– Enligt Electrolux var det 98 anställda som fick gå, medan facklubben hävdar att det rör sig om 122, säger Mats Wingborg.

Klart är dock att det blev startskottet till en lång konflikt som avslutades först i slutet av 2013, efter att IF Metall stöttat fackets förhandlingar.
– En del av arbetstagarna flyttade på grund av arbete, andra fick ekonomisk kompensation för att inte kräva tillbaka sina jobb eller driva fallet vidare och vissa blev återanställda, säger han.

Men fackklubben försvann helt - och har inte återhämtat sig sedan dess. Fallet prövades aldrig heller juridiskt i domstol.

– Reaktionen från Electrolux var oproportionerligt hård. Jag har aldrig träffat på något annat svenskt företag som agerat på detta sätt mot en facklubb, säger Mats Wingborg, som har gjort ett flertal fackliga undersökningar genom åren.

Erik Andersson, internationell sekreterare på IF Metall, instämmer.
– Egentligen har IF Metall en bra relation med Electrolux, men jag är förvånad över deras agerande i det här fallet och att de lät detta hända.

Att fackliga rättigheter inte bara har kränkts på Electrolux blir tydligt när Benmart Theerawut och Loysong Chalee från det thailändska fackförbundet CILT berättar om hur den fackliga situationen ser ut generellt i landet.

– Många företag vill investera i Thailand och det har lett till fler jobb. Men det är en väldigt liten andel som har fast anställning. Korttidsanställningar är vanligt och vissa är till och med anställda per timme. Även barn kontrakteras, förklarar Benmart Theerawut.

– Det är heller inte ovanligt att lönen utbetalas beroende hur mycket arbetstagaren har producerat.
Bara 1,4 procent av arbetskraften i Thailand är organiserad i facket – en siffra som kan jämföras med Sveriges 85 procent.

– När man bildar en facklubb är det inte ovanligt att bli utslängd, säger Benmart Theerawut.

Att förhandla i Thailand är svårt. Dels handlar det om begränsningar från staten, men också om kultur och tro – att respekt för överheten är viktigt, menar han.

– Myndigheterna tar nästan alltid arbetsgivarens parti och företagen har kontakt med inflytelserika personer.

Han och kollegan Loysong Chalee är förvånade över att Electrolux agerade som de gjorde, trots att de hade skrivit under ett globalt ramavtal med facket.

– Det finns avtal och dessa borde de internationella företagen följa, säger Loysong Chalee.

Lina Karlsson.

Taggar

Mänskliga rättigheter Global ekonomi
Annons