nyhet
Ett av de globala delmålen inför Agenda 2030 handlar om att avskaffa alla skadliga sedvänjor när det gäller jämställdhet. Idag finns det över 200 miljoner flickor och kvinnor i världen som har blivit könsstympade. Ingen ska behöva utstå detta. Stå upp för kvinnors rättigheter!
Vad innebär ingreppet?
Enligt UNICEF könsstympas varje år mer än 2 miljoner flickor i åldrarna 4-11 år världen över. Ingreppet utförs ofta utan bedövning av personer som saknar medicinsk utbildning. Det är inte ovanligt att ingreppet utförs med kniv eller rakblad som redskap. Många av de flickor och kvinnor som könsstympas får svåra komplikationer som infektioner, smärta och psykisk ohälsa. Även dödsfall förekommer ibland.
Genomförandet av könsstympning kan ha olika anledningar. Det kan bland annat bero på tradition, religiösa skäl eller fungera som ett sätt att kontrollera flickors och kvinnors sexualitet. Könsstympning är mycket vanligt i vissa delar av Afrika och Asien, men har i och med migrationen blivit mer utbredd i andra världsdelar.
Arbete mot könsstympning i Etiopen
Kediga Abdulkadir är en ung kvinna som bor i Afarregionen i Etiopien. Hon kan inte läsa eller skriva, men har utbildats av FN:s befolkningsfond för att leda stödgrupper för kvinnor. I stödgruppen får kvinnorna lära sig om de farliga konsekvenserna av könsstympning och får kunskap om rättigheter samt sexuell och reproduktiv hälsa som de för vidare till andra.
– Tidigare brukade vi aldrig prata om det här men nu försöker vi rädda våra barn. Vi har lärt oss mycket men det har inte alltid varit lätt. Nästa mål blir att prata med våra grannar så att de också förstår, berättar Kediga.
Vad görs i världen?
Många länder har numera infört lagar som förbjuder könsstympning. Globalportalens medlemsorganisationer arbetar bland annat med att:
- Ge information och utbildning om könsstympningens skadliga effekter.
- Stödja utbildningsprojekt för barnmorskor.
- Producera opinionsmaterial.
- Stödja seminarier och studier om könsstympning