nyhet av

Innovationer som stärker barns rättigheter

Kidus berättar om hur innovationer stärker unga människor.
UNICEF arbetar globalt för att utveckla innovativa sätt att stärka barn, hjälpa utsatta kvinnor och barn och skapa utvecklingsmöjligheter som engagerar. I UNICEF:s rapport ”State of The Worlds Children” framgår det att innovationer är mycket mer än tekniska landvinningar.

En som verkligen kan ge oss perspektiv på nya sätt att nå de mest utsatta barnen är Kidus Fisaha Asfaw, projektledare på UNICEFs innovationscenter i Uganda. Kidus, som själv växt upp i Etiopien, är just nu i Sverige för att delta i ett seminarium kring innovationer som UNICEF Sverige anordnar med biståndsmyndigheten Sida.

Kidus berättelser om hur innovationer stärker unga människor är vansinnigt inspirerande så vi passade på att ställa några frågor:

Handlar innovation bara om tekniska prylar och lösningar?

– Det handlar definitivt inte om tekniska prylar först och främst. Orsaken till att vi sysslat med en del teknisk utveckling, främst mobilteknik, handlar inte om att det är det enda vi kan göra, utan har mer att göra med att tillgången på mobiltelefoner och internetuppkoppling spridits i rekordfart världen runt. Vår definition av innovationer innebär snarare att man gör någonting nytt eller annorlunda som genererar ett konkret värde.

Ge oss några spännande exempel på innovationer som stärkt barns rättigheter!

– Oj, det finns egentligen hur många exempel som helst – det är bara att kolla i samlingen av spännande innovationer i UNICEFs nya State Of The World’s Children-rapport. Men jag ger dig tre exempel.

U-report
– Denna sms-baserade funktion använder en teknik som kallas RapidPro och har sedan den lanserades gjort att över 500 000 unga människor I tio länder blivit aktivt involverade I saker som angår dem och som de tidigare varit tysta, rädda eller maktlösa inför. U-report hämtar in, och ger, information från/till de unga om allt från utbildning, sexualitet, jobb till Hiv/Aids och aktuella händelser som till exempel ebolakrisen i Liberia. I Uganda tas numera exempelvis U-reportärenden upp i parlamentet varje vecka, på så sätt har barn och unga på ett anonymt sätt blivit aktiva deltagare i sin egen omgivning.

Mätbandet för spädbarnsvikt
– En annan personlig favorit är mätbandet vi utvecklade för att enklare kunna se över vikt hos nyfödda. Jag älskar den här innovationen för att det är så simpelt, men ofattbart effektiv och pålitlig. Mätningarna översätts till viktkriterier och resultaten är förbluffande precisa! Det har inneburit att vi kunnat ersätta traditionella vågar som kostar 20 dollar med ett mätband som kostar 20 cent, och som dessutom är oändligt mycket enklare och billigare att transportera.

Raspberry pie tablet
– Detta är en slags dator som utvecklats för att vara billig och hållbar, och är anpassad för barn på flykt vars möjlighet till skola och utbildning ryckts bort.  För närvarande används datorn i libanesiska flyktingläger, där barn på flykt från krigets Syrien ges en chans att både lära sig och vara kreativa. Det är min fasta övertygelse att barn är de mest kreativa, fantasirika varelserna som finns och att se dem kanalisera sina idéer och sin inspiration genom ett sådant här verktyg, som faktiskt även ger dem kunskaper som kan omsättas i ett arbete senare i livet, är obetalbart.

Vad är det viktigaste vi kan lära oss av UNICEFs arbete med innovationer de senaste åren?

– Vi har antagit nio principer för innovation som alla är viktiga på sitt sätt. Det är svårt att utse de viktigaste, men här är några intressanta exempel.

  • Att våga misslyckas. Jag tycker att våra största framgångar har kommit ur våra misslyckanden.
  • Att arbeta med ”local brains”, det vill säga med kunskap och erfarenhet av människor som lever i den miljö innovationen ska användas i.
  • Principen att inte orsaka skada. Vi inom UNICEF sysslar faktiskt med ganska dystra saker – vi arbetar med de mest marginaliserade, ohörda och utsatta barnen i världen, och man måste vara på sin vakt så att det som var menat att vara dem till gagn inte blir en risk för dem.

Är det lätt att förutse om en innovation kommer att fungera i praktiken eller inte?

– Aldrig. Det finns liksom inte en metod för att få en innovation att fungera. En innovation är inte en sak eller en produkt; det är en konsekvens av något. Och bara för att en innovation kanske fungerade i ett sammanhang eller i ett land, finns det inget som säger att det fungerar i en annan kontext. Där kommer vi in på det jag pratade om tidigare, att utan lokal förankring blir innovationer ofta meningslösa eller oanvändbara. För UNICEF handlar innovationer mer om hur vi kan låta nya idéer och metoder flöda fritt!

Taggar

Mänskliga rättigheter
Annons