Vi har arbetat i irakiska Kurdistan under två år och försöker bistå människorna som tvingats fly.
– Den lokala kurdiska befolkningen var de första som hjälpte flyktingarna. Många flydde från Mosul med omnejd när våldsamma strider bröt ut i juni och juli. En del är nu på flykt för nu för andra gången. De har tidigare flytt undan våldet i Anbarprovinsen, säger Chiara Lepora, programansvarig för Läkare Utan Gränsers insatser i Irak.
I mitten av juni började vi driva mobila kliniker på flera platser i västra Kurdistan där flyktingar samlats. Men vi pausade våra insatser i början på augusti när flyktingarna lämnade området igen, då de var rädda för nya attacker. En av de platser där vi drivit mobila kliniker var moskén i staden Bashiq. Den bombades den åttonde augusti, efter att människorna hade flytt därifrån.
Nya klinik norr om Erbil
Istället öppnade vi en klinik norr om Erbil i lägret Baharka den 12 augusti. För närvarande bor över 2 400 människor i lägret, men antalet ökar snabbt.
– Det finns akuta behov av sanitet, skydd och hygienartiklar. Våra team berättar om den rädsla de ser i människornas ögon, speciellt hos dem som är på flykt för andra gången, säger Chiara Lepora.
Vi fortsätter att undersöka hjälpbehoven i Erbil. Vi har besökt sjukhuset i staden och har åkt till förorten Ainkawa där hundratals familjer sökt skydd i en kyrka och på området utanför. Vårt medicinska team är redo att bistå med sjukvård om det behövs.
Hjälpinsatser i gränsområdet till Syrien
Vi driver även mobila kliniker i gränsområdet mellan Irak och Syrien för att bistå tusentals människor som har flytt den irakiska staden Sinjar som tidigare varit belägrat. De är på väg mot den syriska gränser för att sedan åka vidare till irakiska Kurdistan som anses vara säkrare.Vi har delat ut vatten och mat med hjälp av en lokal hjälporganisation vid tre transitställen längs vägen till den syriska gränsen. Svårt sjuka patienter transporteras med ambulanser till det lokala sjukhuset. Många flyktingar är svaga efter belägringen av Sinjar och på grund av den påfrestande flykten genom bergen.
Sjukvårdssystemet i irakiska Kurdistan är numera överbelastat. Redan före den nuvarande krisen fanns 350 000 irakiska och 230 000 syriska flyktingar i den kurdiska delen av Irak. Vi har arbetat i flyktinglägret i Domeez för att bistå syriska flyktingar sedan maj 2012. Sedan oktober 2013 har vi bistått med sjukvård och psykologiskt stöd till patienter i flyktinglägren i Kawargosk och Darashakran.