Colombia och Guatemala är två av världens farligaste länder att engagera sig fackligt i. I Colombia mördades förra året minst 26 fackligt aktiva, och i Guatemala har minst 63 dött i det anti-fackliga våldet från 2007 till början av 2014.
Och mördarna går oftast fria.
– Rättssystemet fungerar inte och de flesta fall klaras aldrig upp. I Guatemala är straffriheten 98 procent enligt fackliga ledaren Carlos Mancilla, sa Lina Karlsson, kommunikatör på LO-TCO Biståndsnämnd som nyligen varit på besök i de båda länderna, under ett lunchmöte i onsdags.
Svenska LO och TCO arbetar tillsammans med facken i Colombia och Guatemala genom utvecklingsprogrammet Labour Law Development Program (LLDP). Syftet är att facken ska bli bättre på att hävda internationell rätt och trycka på för ett rättvisare och mer effektivt rättssystem i länderna.
– Facken har kommit långt och är idag mycket bättre på att skydda sina medlemmars rättigheter. Idag är Colombia ett av de länder som är allra bäst på att driva fall i ILO (FN:s organ för arbetslivsfrågor), sa Stellan Gärde från som arbetat med LLDP i flera olika länder sedan starten 1988.
Kvinnor som arbetar i den informella ekonomin, som till exempel som hushållsanställda, gatuförsäljare eller inom textilindustrin är särskilt utsatta och har svårt att organisera sig på grund av de otrygga anställningarna. En viktig utmaning för facken är att få fler kvinnor att ta plats bland de fackliga ledarna, som fortfarande nästan bara är män, berättade Lina Karlsson.
– En förändring på att ske och inom flera förbund börjar kvinnor ta plats. Men mer behöver göras. De fackliga kvinnliga representanter jag pratade med menar på att det behövs mer utbildning för att forma kvinnliga ledare, och att de behöver bli bättre på att nå ut till unga kvinnor, sa hon.
Ville Henrik-Klemens.