– Det är extremt olyckligt att Saudiarabien är invalt i FN:s råd för mänskliga rättigheter och att landets FN-ambassadör i Genève nu får ett uppdrag i den panel som ska lämna förslag på specialrapportörer.
Det säger Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic efter att det framkommit att Saudiarabiens FN-ambassadör i somras valdes som sammankallande i en grupp som nominerar kandidater till uppdraget som specialrapportörer för rådet.
När FN skapade MR-rådet 2005 var ett av kriterierna att de invalda länderna ska respektera de mänskliga rättigheterna. Rådet har också möjlighet att suspendera medlemmar vilket skedde när Libyen ställdes utanför rådet i samband med kriget i landet 2011.
Trots dessa regler har en rad odemokratiska stater valts in i rådet genom åren. Det hänger samman med att FN, vid sidan av att ta fram regelverk och övervaka hur världens länder respekterar de mänskliga rättigheterna, också är en spegling av hur världen ser ut. Nu måste omvärlden reagera, menar Svenska FN-förbundet.
– Att Saudiarabien får höga poster i MR-rådet skadar FN:s MR-arbete. Arbetet för demokrati och mänskliga rättigheter i alla världens länder måste bedrivas med kraft och beslutsamhet. Här måste världens demokratier, FN-systemet och frivilligorganisationer hjälpas åt. Inte minst USA och de sju EU-länder som är medlemmar i MR-rådet har ett ansvar, säger Aleksander Gabelic.
Svenska FN-förbundet lämnade redan 2011 en rapport med tolv reformförslag för FN-rådet för mänskliga rättigheter.
– MR-rådet måste fungera som avsett. Vi kommer att ta upp arbetet i rådet och Saudiarabiens roll i våra löpande kontakter med Sveriges regering och företrädare för FN, säger Aleksander Gabelic.
I FN:s människorättssystem ingår, vid sidan av rådet, den oberoende högkommissarien för mänskliga rättigheter med sitt kontor som har uppdraget att övervaka länderna. Dessutom finns oberoende experter i de kommittéer som granskar att de olika MR-konventionerna efterlevs samt en rad specialrapportörer. MR-rådet har sedan det bildades bland annat antagit resolutioner för yttrandefrihet på internet, utsett särskilda landrapportörer för länder som Iran och Vitryssland samt arbetat mot barnäktenskap.