nyhet av

Hockey-VM i Belarus: Sponsorerna blundar för övergrepp

President Lukasjenka och bygget av Tjyzjouka-arenan där Tre kronor kommer att spela sina gruppspelsmatcher. Foto: Belarus.by och framsidan av rapporten "Mänskliga rättigheter på hal is"
Den vitryska regimen har gjort sig skyldig till flera allvarliga människorättskränkningar inför Hockey-VM i Minsk. Samtidigt har Svenska ishockeyförbundet och dess sponsorer blundat för övergreppen. Det visar Swedwatch och LO-TCO Biståndsnämnd i rapporten Mänskliga rättigheter på hal is.

Organiserat tvångsarbete och andra kränkningar av mänskliga rättigheter har förekommit i direkt samband med arrangerandet av Ishockey-VM, visar rapporten. Bland annat ska studenter ha blivit beordrade att arbeta gratis vid bygget av den arena i huvudstaden Minsk där Tre kronor kommer att spela sina gruppspelsmatcher.

Hemlösa och andra oönskade element har också ”rensats bort” från Minsks gator och skickats till så kallade Medical Labour Centers, en form av arbetsläger. Även trycket mot oppositionella, människorättsaktivister och journalister har ökat inför VM.

– Organisationskommittén för VM har ett nära samröre med den repressiva statsledningen i Vitryssland och flera av kommitténs medlemmar finns med på EU:s sanktionslista över vitryska personer med direkt inblandning i människorättskränkningar, säger Kristina Henschen, chef för LO-TCO Biståndsnämnd i ett pressmedelande.

Svenska ishockeyförbundet (SIF) var med och röstade fram Vitryssland som arrangör av Ishockey-VM. Rapporten visar att varken SIF eller dess huvudsponsorer – Svenska Spel, Scandic Hotels, Škoda, Kyocera och Bauhaus – ställt några krav på vitryska regeringen gällande mänskliga rättigheter.

Särskilda frågetecken ställs kring statliga Svenska Spels sponsring eftersom företaget enligt statens ägarpolicy ska ”vara ett föredöme och ligga i framkant i arbetet” när det gäller etik, miljö, mänskliga rättigheter, jämställdhet och mångfald.

Trots varningssignaler har varken SIF eller sponsorererna heller gjort någon analys av riskerna för människorättskränkningar innan de gav sitt stöd till arrangemanget. Detta trots att både Svenska Spel, Kyocera och Volskwagen Group, som Škoda tillhör, skrivit under FN:s Global Compact där de åtagit sig att förhindra att deras sponsring ger negativa konsekvenser för mänskliga rättigheter.

Flera människorättsaktivister har de senaste veckorna anklagat regimen i Vitryssland för att använda sig av Ishockey-VM för att bättra på sitt rykte internationellt.

– Man försöker måla upp en bild för lokalbefolkningen av att hela världen kommer till Minsk för att genomföra det här arrangemanget tillsammans, sade exempelvis Martin Uggla, ordförande för Östgruppen, en organisation som arbetar för demokrati och mänskliga rättigheter i Östeuropa i SVT Sportnytt den 1 maj.

Swedwatch och LO-TCO Biståndsnämnd rekommenderar nu SIF att anta en policy för mänskliga rättigheter och att verka för att tydliga krav ställs på framtida värdländer. Sponsorerna uppmanas också att följa FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter och OECD:s riktlinjer för multinationella företag som innebär att de har ett ansvar att minimera negativ påverkan på de mänskliga rättigheterna inom sin och sina affärspartners verksamhet.

– Många av sponsorerna ligger vanligtvis långt framme i sitt hållbarhetsarbete, men här har man inte ens ställt sig frågan om vilket ansvar man har och vad man kan göra för att påverka situationen. Det är anmärkningsvärt med tanke på att Vitryssland till och med omfattas av internationella sanktioner på grund av sina människorättskränkningar, säger Henrik Fröjmark, rapportchef på Swedwatch.

Ville Henrik-Klemens

Taggar

Mänskliga rättigheter
Annons