Plugga av Svenska FN-förbundet

Hemkomna från en MR-kurs i Genéve

Olle Johnsson och Sue Ellen Njekwa.

Varje år anordnar FN-förbundens världsfederation WFUNA en kurs i mänskliga rättigheter på FN-kontoret i Genéve. Svenska FN-förbundet har de senaste åren erbjudit två engagerade unga medlemmar att delta. Här kommer en reflektion från deltagaren Olle Johnsson.

Ser ut genom flygplansfönstret och ser solen gå ner bakom bergen runt Genéve. Ett par timmar tidigare har jag avslutat WFUNA:s MR-träning på FN-Högkvartet i Genéve. Tillsammans med 23 andra har jag under fem dagar fått lära mig om allt ifrån UPR(universal Periodic Review) till projekthantering. Med andra ord en helgrym vecka som kan rekomenderas till alla!

WFUNA:S MR-träning anordas varje år för ungdomar som vill lära sig mer om just MR och också har ett eget projekt som de vill genomföra i sitt hemland. FN-Förbundet i Sverige sponsrar varje år, två ungdomar som får chansen att delta. I år fick jag(Olle från Jönköping) och Sue Ellen från Värnamo möjligheten att åka.

Under dagen lärde gruppen känna varandra och allla fick berätta om hur MR-situationen var i deras land.

Veckan inleddes tidigt på måndag morgon då vi alla samlades på FN-kontoret i Genéve. För en som aldrig varit där innan är det en ganska mäktig upplevelse att vandra runt på en plats som man mest sett på nyheterna!

Under dagen lärde gruppen känna varandra och allla fick berätta om hur MR-situationen var i deras land. När man gjort detta fick man även presentera sitt MR-projekt som man tänkt ut innan. Tveklöst kan det konstateras att nivån på deltgagarna var mycket hög!

Efterkommande dag fick vi en genomgående förklaring av hur rådet för MR faktiskt fungerar. För att göra det lättare för oss att förstå deltog samtliga i ett rollspel där en UPR-förhandling simulerades.

Under de avslutande dagarna låg nästan allt fokus på planeringen av våra projekt. Vi fick lära oss allt om vad result-kedjor, SWOT-analyser och logframe innebär. Denna delen av träningen var väldigt viktig för att vi faktiskt skulle få med oss de verktygen vi behöver för att genomföra våra MR-projekt.

När vi inte satt inne på FN-Kontoret fanns det givetvis gott om tid för att upptäcka allt Genéve hade att erbjuda. Bland annat besöktes katedralen i gamla stan, en och annan klockbutik och många fler restauranger och uteställen. På det hela taget blev det omgående en härlig atsmosfär i gruppen som smittade av sig på det arbete vi ägnade oss åt dagtid.

Nu när veckan i Genéve tyvärr är slut kan man krasst konstatera att detta är en fantastisk möjlighet att få åka på. Är man det minsta intresserad av MR eller har ett bra projekt på g så tycker jag absolut att man ska till nästa års upplaga!

Olle Johnsson, Jönköpings FN-förening

Med från Sverige var även Sue Ellen Njekwa.

Taggar

Mänskliga rättigheter Krig & fred