nyhet av ActionAid

Häxorna i Ghana

De utpekade häxorna Mariama Iddrisu, Awabu Damba, Kasua Kaligiri, Mariama Adam, Ashetu Chonfo och Sana Kojo.
I Ghana pekas varje år ett antal kvinnor ut som häxor. Det innebär ett livslångt stigma för kvinnorna. När en kvinna blivit utpekad som häxa tvingas hon – om hon är gift – att ta ut skilsmässa och fördrivs från sin hemby.

I Ghana, och den del av Afrika där Ghana ligger, finns sedan urminnes tider en stark tro på andar och väsen. Detta är en tro som på många sätt har överlevt in i våra dagar. En av dessa traditioner kan för en svensk låta som ett dåligt skämt, men är allt annat är lustig – utpekningen av häxor.

När något olyckligt eller oförutsett sker – det kan handla om dödsfall, sjukdom eller missväxt – ligger det i denna region fortfarande nära till hands att vilja hitta en övernaturlig förklaring till denna olycka; någon som besitter onda krafter måste ligga bakom det inträffade. De som beskylls för att ha dessa krafter är nästan alltid en kvinna som lever i den drabbades närhet.

När en kvinna blivit utpekad som häxa tvingas hon – om hon är gift – att ta ut skilsmässa och fördrivs från sin hemby. Det finns ett antal läger i Ghana för utpekade häxor, och även om dessa platser på många sätt är fruktansvärda innebär de en fristad för de utpekade kvinnorna. Deras döttrar eller barnbarn tvingas ofta lämna skolan eller skilja sig, och i många fall har de inget annat val än att följa med sin mamma eller mormor/ farmor till häxlägren.

ActionAid har arbetat i lägren sedan 2002, och fokuserar på kvinnornas omedelbara behov. Men det finns också ett stort behov av att tackla det grundläggande och systematiska problemet med dessa kvinnors brist på sina mänskliga rättigheter. För att försöka komma tillrätta med detta har vi projekt där en del av kvinnorna kan återintegreras i sina hembyar, de barn som bor i lägren får gå i skolan, kvinnors bostäder rustas upp, kvinnorna får hjälp till att skaffa sig själva en säkrare och mer långsiktig försörjning, och samhället och makthavare adresseras i utbildningskampanjer för att få ett stopp för häxanklagelserna och den stigmatisering detta medför.

 

Taggar

Jämställdhet Mänskliga rättigheter