Varje år flyr tusentals människor från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa från norra Afrika över Medelhavet till Europa. Förra året förlorade fler än 3 400 människor sina liv. Och för de som kommer fram grusas förhoppningarna om frihet och ökad levnadsstandard vid ankomsten till Europa.
Räddningsinsatser på Medelhavet 2015
Sedan årsskiftet har över 2000 människor drunknat när de har försökt att korsa Medelhavet och det befaras att 2015 kan bli det år då flest personer förlorar sitt liv på den farliga vägen till Europa. Som svar på de akuta behoven har vi startat sök- och räddningsinsatser ute till havs för att hjälpa flyktingarna som riskerar sina liv för att nå Europa. Insatserna kommer att pågå från maj till oktober då antalet människor som försöker ta sig över Medelhavet beräknas bli som högst. Från början på maj till mitten på augusti 2015 har vi räddat runt 11 500 människor till havs.
Läs mer om Läkare Utan Gränsers räddningsinsats på Medelhavet.
Flera projekt i södra Europa
Läkare Utan Gränser har bistått migranter, asylsökande och flyktingar i Europa i femton år. Utöver räddningsinsatserna till havs tillhandahåller vi också sjukvård för människor som anländer i Pozzallo, Sicilien. Dessutom erbjuder vi psykologiskt stöd på flyktingmottagningar i Ragusaregionen på Sicilien.
Läkare Utan Gränser driver också projekt för att bistå människor som flyr från Turkiet över Medelhavet till Grekland. Vi driver mobila kliniker för att ge sjukvård till nyanlända på Kos och Lesbos, dessutom delar vi ut förnödenheter och försöker att förbättra levnadsförhållandena för de nyanlända på öarna. I Athen tar vi hand om tortyroffer.
Många som kommer fram i Sydeuropa försöker att ta sig vidare via Balkan till Central- och Nordeuropa. Därför har vi också startat projekt längs med denna rutt där vi ger sjukvård och delar ut förnödenheter, bland annat i Idomeni (Grekland), Subotica, Precevo och Belgrad (Serbien).
Önskan om bättre villkor
Vi på Läkare Utan Gränser hoppas att EU ska skapa säkra och lagliga sätt att ta sig till Europa för dem som flyr från sina hemländer. Vi förespråkar även bättre mottagarvillkor och ett gemensamt europeiskt ansvar för migranterna. Människor som kommer från länder i krig eller länder där omfattande brott mot de mänskliga rättigheterna begåtts bör betraktas som potentiella asylsökande och kunna söka asyl redan vid ankomsten.
De människor som vi möter i södra Europa är i princip samma typ av patienter som vi behandlar på våra kliniker i Somalia, Kongo och på andra håll i världen. De berättar historier om resor genom öken, långa perioder i fängelse, tortyr, våldtäkter och andra former av omänsklig behandling som de tvingats utstå. Det är oacceptabelt att dessa människor, som är i desperat behov av hjälp, inte har tillgång till någon sjukvård och dessutom tvingas leva under förhållanden som förvärrar deras psykiska och fysiska hälsa.