Gurgîn Bakircioglu spår 2022

Livsstil

Gurgîn Bakircioglu hoppas att 2022 blir året då vi slutar att kämpa emot förändringar.

Hur långt är du beredd att gå för att rädda klimatet? Gurgîn Bakircioglu sålde allt och blev minimalist. Nu lever han van life och driver nordens störta hundpodd "Vår Bästa Vän". 

Fotograf: Robin Nilssen - BoonPhotography

Vad var det bästa med 2021?

Klimatutfrågningen i SVT:s Agenda i oktober där nio forskare och partiernas klimatpolitiska talespersoner möttes i en två timmar lång utfrågning, det var en succé! Jag blev glad av att se klimatforskarnas svidande kritik mot partiernas klimatpolitiska talespersoner när de rabblade upp vad de ville göra för att nå klimatmålen till 2045.

För mig var det en påminnelse om att svenska politiker inte vill ge sig in i frågor som är långsiktiga eller som går att mäta innan det är dags för nästa val. Vi behöver fler politiker som kan tänka på framtiden istället för den kommande valrörelsen.

Vem var mest inspirerande på Instagram?

Jag är sjukt förvånad över att dansaren Karolina "Eywa" Carlsson @eywalife inte är en av Sveriges mest följda miljö- och klimatkonton. Hon är ingen aktivist som slänger med billiga punchlines och floskler, hon är intelligent och vältalig som få.

Jag uppskattar de som holistiskt och vetenskapligt kan se på framtidens utmaningar och i samma andetag lyckas lyfta alla orättvisor som vi utsätter djuren, naturen och människorna för. Vi måste hela tiden ha med oss den större bilden. Det går inte att bekämpa rasism på en trasig planet för klimatkrisen kommer skapa ännu mer rasism, klassism och sexism.

Det går inte att bekämpa antirasism på en trasig planet

Vad borde alla sluta med 2022?

Alla borde sluta kämpa med att argumentera mot förändring.

Vi måste komma ihåg att argumenten mot att göra något mot framtidens utmaningar ofta bottnar i att en själv inte vill ge upp bekvämligheter i livet. 

Vi behöver motståndskraftiga samhällen, inte samhällen som kämpar för att bevara gamla vanor.

Vad ser du fram emot 2022?

Att skapa fler trovärdiga och positiva berättelser om den framtida värld vi skulle kunna ha om vi ställer om nu.

Vi behöver motståndskraftiga samhällen, inte samhällen som kämpar för att bevara gamla vanor.

Vad blir nästa stora trend?

Nästa trend blir att sluta försöka "få med" invandrare och svagare grupper i omställningsrörelsen. Istället ges dom ledande positioner i rörelsen.

Vilket nyårslöfte borde alla ha inför 2022?

Investera hela 2022 åt att ifrågasätta majoritetsdrömmen! Fråga dig själv:

  • Varför jobbar vi som vi jobbar?
  • Vad för mat stoppar jag i min kropp?
  • Hur och varför jobbar jag?
  • Hur ser jag på mina medmänniskor?

Jag tror att radical unplugging är för alla, jag är hoppfull även om vi människor tycker att det är skönare med distraktioner. Förändring blir bara smärtsam när man gör motstånd och att tappa förståndet kan vara det vettigaste att göra.

Gott nytt 2022!

Taggar

Klimat & miljö