Guide till olika yrkestitlar inom bistånd och hållbar utveckling

Globalportalens guide till olika yrkestitlar inom bistånd och hållbar utveckling.

I den här guiden samlar vi titlar inom bistånd, ideell sektor och hållbarhetsarbete. Vi hoppas att guiden kan öppna dörrar för dig som letar efter ditt nya drömjobb!

Den här guiden ger en översikt av vanliga yrkestitlar i branschen – både välkända och nya som har dykt upp på senare tid. Det skiljer sig så klart från organisation till organisation vad respektive roll innebär. Här har vi försökt göra en övergripande sammanställning.

Saknar du någon roll? Mejla oss så uppdaterar vi guiden löpande!

Globalportalens guide över olika yrkestitlar

Controller
En controller fungerar som en stödfunktion och rådgivare till många andra delar av en organisation. En controller säkerställer att de medel som organisationen hanterar används på ett korrekt vis och används till det som de är ämnade för. Vanligtvis har en controller en utbildning inom ekonomi och erfarenhet av bland annat budgetuppföljning, ekonomisk redovisning, intern kontroll och rapportering.

Content Creator
Används ibland i stället för kommunikatör då fokus ligger på att skapa innehåll i form av text, video, bild för webb och sociala medier. Vanligare på arbetsplatser med större kommunikationsavdelningar.

Generalsekreterare
Generalsekreteraren är ofta den högsta operativa ledaren inom en organisation och ansvarar för att genomföra styrelsens beslut, strategiskt leda verksamheten och representera organisationen externt.

Handläggare
En vanlig titel i många olika branscher, så även biståndsbranschen. Också vanligt att man har titeln Programme Officer eller Sub-granting officer. Handläggningen innebär ofta att läsa ansökningar, vara med i beslutsprocesser och följa upp projekt. Rollen kan variera i arbetsuppgifter beroende på om det är handläggning på en myndighet eller en mindre organisation.

Koordinator
Det här är en bred titel som används för olika delar av en verksamhet. Inom en organisation kan du till exempel arbeta som koordinator för ett specifikt nätverk, ett projekt eller med övergripande ansvar för ett område som IT, till exempel som IT-koordinator. Rollen innefattar ofta projektledning, kommunikation och administration.

Kommunikatör
På en större arbetsplats kan kommunikatörsrollen vara uppdelad mot intern eller extern kommunikation. Det finns även mer specifika titlar som används i jobbannonser. Till exempel digital kommunikatör, Communications officer, webbredaktör eller sociala medier-ansvarig. På en mindre arbetsplats kan kommunikatörsrollen innebära ett brett spektrum av arbetsuppgifter. I rollen ingår också ofta någon typ av projektledning.

Medlemsansvarig/medlemskoordinator
En vanlig roll inom medlemsbaserade organisationer. Arbetsuppgifter är ofta att hantera medlemsregister och databaser samt vara kontaktperson för medlemmar.

Organisationssekreterare
Den här rollen kan ibland ingå i rollen som medlemsansvarig eller liknande i en organisation. Vanliga arbetsuppgifter är att planera och genomföra årsmöten, medlemsmöten och styrelsemöten.

Policyrådgivare/Politiskt sakkunnig
Som policyrådgivare eller politiskt sakkunnig arbetar du med policyfrågor inom organisationens specifika områden, till exempel SRHR (sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter), miljö och klimat, mänskliga rättigheter eller biståndspolitik. Rollen innebär ofta att ge råd till beslutsfattare om politik och ekonomiska prioriteringar kopplade till dessa frågor. Du arbetar också med omvärldsbevakning. Du övervakar och håller regeringar ansvariga för deras politiska beslut och ekonomiska åtaganden. Obs! Inom Regeringskansliet används också titeln politisk sakkunnig för politiskt tillsatta tjänstemän, men det är inte den rollen som vi beskriver här.

Tematisk rådgivare/Thematic Advisor
En tematisk rådgivare har specialiserad kunskap inom sin arbetsplats inriktning, till exempel fredsarbete, barns rättigheter eller programutveckling. Inriktning och ansvar varierar beroende på arbetsplats. En tematisk rådgivare ansvarar ofta för att utveckla kunskap och metoder samt stödja kvalitet i olika program. Erfarenhet inom policyarbete, kommunikation och kapacitetsutveckling är värdefull i rollen som tematisk rådgivare.

Annons