Guide: Sex sätt att bekämpa ondskan på skoltid

Foto: Artem Maltsev, Unsplash
Plugga

Höstterminen har dragit igång. Ryggsäcken har fyllts med skolböcker, webbläsaren med flikar och kalendern med inlämningar och prov. Hogwartsexpressen har avgått, och kanske undrar du också hur Harry, Ron och Hermione lyckades klara skolan och samtidigt bekämpa Lord Voldemort?

Som vi vet finns orättvisor, maktmissbruk och tyranner inte bara i den magiska världen, och även i verkligheten spelar unga människor en avgörande roll i kampen mot ondskan. Du vill ha en framtid fri från miljöförstöring och där mänskliga rättigheter respekteras. Men ibland ställer de vuxna helt enkelt inte upp. 

Då är det bara att, precis som Harry Potter och hans vänner, själv kavla upp ärmarna och dra fram trollstaven. Men sedan då? Var ska du börja om du vill bidra till en bättre värld samtidigt som du försöker hinna med allt på ditt fullsmockade schema?  

Här kommer sex tips på hur du som går i skolan kan kämpa för ett mer rättvist samhälle!  

  • Protestera

Säger en lärare något rasistiskt, eller går det bara att välja mellan alternativen ”tjej” och ”kille” när du fyller i en enkät? Säg ifrån! Anordnas en klimatprotest på stan? Gå dit! Händer det något i världen som du tycker är långt ifrån okej? Berätta om det! Sätt upp affischer i korridorerna, dela inlägg i klassgruppen, och om du vågar, räck upp handen. 

  • Passa på att lära dig om aktuella samhällsfrågor 

Har du en skoluppgift där du själv får välja ämne? Sätt dig in i hur det är att leva på andra platser, varför människor egentligen protesterar i Belarus och USA, eller hur Sverige jobbar för att nå de globala målen. På Globalportalen finns tips på bra källor! Är det en muntlig uppgift får du dessutom en chans att utbilda dina klasskompisar.

  • Påminn dina lärare om världen utanför fönstret 

Enligt läroplanen för gymnasiet är dina lärare faktiskt skyldiga att förmedla och gestalta alla människors lika värde, jämställdhet mellan kvinnor och män samt solidaritet mellan människor och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna. Om du tycker att undervisningen saknar det perspektivet – säg till! Tipsa dina lärare om PeaceWorks kurs Låt Stå – antirasism på schemat eller Amnesty International Sveriges lektionsmaterial om mänskliga rättigheter. Dessutom kan RSFL fixa fram material för att göra sexualundervisningen mer inkluderande.

  • Gå med i en skolförening (eller starta en) 

Många organisationer låter unga starta upp egna grupper på sina skolor. Ett exempel är Amnesty International och deras aktivistgrupper som står upp för mänskliga rättigheter genom att samla in namnunderskrifter, skriva brev till politiker och ordna filmvisningar (med mera!). Kolla om det finns något liknande där du pluggar. Är det okej för din skola kan du också starta upp din egen förening och samla andra som vill prata om en fråga du brinner för.  

  • Gå till skolan

En utbildning innebär en chans att styra över sitt eget liv, och därför är det en mänsklig rättighet att gå i skolan. De flesta barn har faktiskt den rättigheten idag – bland annat du! Att utbilda sig är dessutom det bästa sättet att få ett jobb där du kan kämpa för rättvisa. Det finns fortfarande 138 miljoner ungdomar i åldern 15 till 18 år som inte går i skolan – kanske vill du jobba med att få den siffran att krympa?

  • Ta hand om dig själv 

Om du är utbränd kan du inte hjälpa någon. Våga vara ledig och gör sådant du gillar utan att bry dig om vad andra tycker!  

Taggar

Agenda 2030 Utbildning
Annons