OECDs riktlinjer för multinationella företag finns nu på svenska och presenterades vid ett lunchmöte för över 70 personer.- Det är en guide som ska användas, slog Loa Brynjulfsdottir, chef på LOs internationella enhet fast i inledningen av mötet.
Riktlinjerna reglerar hur globala företag bör bete sig när det gäller sysselsättning, arbetsmiljö, mänskliga rättigheter, facklig organisering, beskattning och miljö. Det är regeringar som skriver under riktlinjerna vilket 45 nationer har gjort. De som har skrivit under måste tillsätta en kontrollinstans, Nationella Kontroll Punkten, NKP, dit exempelvis fackliga organisationer, civilsamhällets föreningar och andra anmäla svenska multinationella företag som de anser inte följer riktlinjerna. NKP är ett tre-parts forum som UD är ansvarig för.
- Det är viktigt att vi har en god kunskap om dessa riktlinjer, sa Susanne Lindberg Elmgren, utredare LO, på ett lunchmöte där riktlinjerna lanserades på svenska. Om inget annat fungerar så kan man ”skramla”. Det vill säga att säga till företagen att om ni inte bättrar er så överväger vi att anmäla.
- Riktlinjerna är rekommendationer och NKP har inga sanktionsmöjligheter. Huvuduppgiften är att främja att företagen följer riktlinjerna, att hantera klagomål och medverka till att lösa problem genom dialog och medling.
Skriften, som finns att ladda ner, innehåller såväl vad företagens ansvar är enligt riktlinjerna som en konkret checklista ifall man vill anmäla ett företag. Dessutom några fall som passerat klagomålsprocessen. Och hur den nationella kontaktpunkten har bedömt.
- Det handlar mycket om att man måste tänka efter noga om man vill anmäla ett företag, ha mycket på fötterna, sa Susanne Lindberg Elmgren. Kunskap tar tid! Väldigt viktigt är också att ta hjälp av erfarna, exempelvis personer på de globala facken.
Handels och Unionen har använt sig av riktlinjerna i sina kontakter med IKEA i arbetet för att teckna ett globalt avtal. Turkiet blev ett konkret fall.
- Riktlinjerna är ett viktigt verktyg som ett sätt att ställa krav på företagen, sa Kristina Jungerhem, internationell ombudsman på Handels. Ofta finns det policys på företagen som exempelvis på IKEA och H&M men de saknar innehåll kring fackliga rättigheter. Avtal väger dessutom tyngre än policy.
- Globala avtal är ett erkännande av ILOs kärnkonventioner och OECDs riktlinjer. Det handlar om att vara överens hur man ska samarbeta.
Till den svenska kontaktpunkten har sammanlagt sju anmälningar kommit in. Bland dessa återfinns Electrolux, Mölnlycke och Stora Enso.
- Nu gäller det att få svenska ombudsmän att aktivt använda sig av riktlinjerna, avslutade Kristina Henschen,kanslichef på LO-TCO Biståndsnämnd.