Den svenska organisationen Global Playground Stockholm går med i ett internationellt nätverket Green4life. Tillsammans driver de projekt för att främja en hållbar livsstil i Spanien, Sverige, Italien, Marocko, Storbritannien och Jordanien.
“Green4life” är ett nätverk som etablerades inom projektet “Green in Everyday Life” som finansieras av EU programmet ERASMUS+. ”Green4life” är ett virtuellt utrymme för ”grönt tänk” och är en utbildning- och kunskapsplattform inom ”Green in Everyday Life”. Syftet med plattformen är att sprida arbetet genom att utbyta kunskaper och erfarenheter även efter projektets avslut. Plattformen är tillgänglig för alla deltagare och medlemmar.
Den spanska organisationen Columbares koordinerar projektet i samarbete med ett antal organisationer från Sverige, Italien, Marocko, Storbritannien och Jordanien. Global Playground Stockholm är en av sammarbetspartners tillsammans med Consorzio abn (Italien), Bassin Guir (Marocko), Insider Access (Storbritannien), We Center (Jordanien) samt CENEAM(Spanien).
Projektets resultat presenterades under Hogares Verdes internationella konferens ”Green in Everyday Life” den 1-3 juni 2016 i Segovia, Spanien. Konferensen uppmärksammade energi- och miljöfrågor relaterade till energianvändning, vattenförbrukning, avfallsfrågor samt måttlig användning av resurser genom att uppmuntra individuellt ansvar.
Sedan juni 2015 har alla sammarbetsorganisationer arbetat med olika initiativ för att främja en måttlig användning av resurser genom att uppmuntra individuellt ansvar, öka medvetenhet om energi- och miljörelaterade frågor kopplade till energianvändning, vattenförbrukning, avfall och mobilitet samt öka kompetensen och introducera nya utbildningsverktyg för lärare och partnerorganisationer såväl som skapa en europeisk plattform med fokus på långsiktigt lärande.
Fina projektresultat i flera länder
Under “Green in Everyday Life” konferensen presenterades projektresultat av att arbeta med bland annat familjer, studenter, fångar och man uppskattade att över 1500 personer hade erhållit förmåner från programmet. De berörda organisationerna hävdar att projektet är mycket kraftfull när det kommer till att förändra deltagarnas beteende.
Den spanska organisationen Columbares har arbetat med immigranter och med åtgärder som har nått 254 individer. Deltagare har bland annat lärt sig att hushålla med el och vatten, göra egna rengöringsprodukter som exempelvis tvål av matlagningsolja.
I Italien, genomförde Consorzio abn miljörevisioner och workshops i skolor. När projektet avslutades, minskade vattenkonsumtionen i de aktuella skolorna från 382 liter till 194 liter medan energikonsumtion minskades med 10 % jämfört med projektstart.
East & West Center for Human Resources Development från Jordanien har arbetat med ungdomar. Jordanien ligger på en andra plats i världen över länder med vattenbrist. Efter projektet, minskade deltagande hushållens vattenförbrukning med 10-20%.
I Storbritannien, har Insider Access genomfört ett pionjärprojekt i ett fängelse, där fångar utbildades och blev medvetna om att även de har en viktig roll i miljöarbetet. ”Green in Everyday Life” har gett inspiration till eko-företag där företag har installerat avfallsåtervinning stationer och börjat använda cykeln som ett fordon till och från jobbet.
Association Bassin Guir for Development and Protection of Enviroment in Moroco fokuserade sitt arbete på studenter och familjer som har lärt sig att tillämpa hållbara metoder i hushållet. ”Green in Everyday Life” har inte bara främjat beteendeförändringar i hushållens dagliga vanor utan även förändrat miljösynen och inkluderat ekologiska aspekter i den lokala politiken. De har även arbetat med aktiviteter för skräpplockning i offentliga miljöer.
Den ideella organisationen Global Playground Stockholm har fokuserat på hushåll och har bland annat arbetat med återvinning av avfall, hållbar livsmedel(ekologisk och vegetarisk) samt energi- och vattenbesparing. Deltagare har blivit medvetna om sitt konsumtionsmönster, särskilt när det gäller inköp av paketerat livsmedel som har minskat betydligt.
Alla projektaktiviteter i Sverige har varit kopplade till ”Green in Everyday Life” projektmål. Global Playground Stockholm har arrangerat nio workshops (bland annat mobility management, vatten- och energibesparing, hållbar konsumtion, etc.) relaterad till projektets mål om att öka medvetenhet om miljöproblem i samband med energi- och vattenförbrukning och måttlig användning av resurser såsom hållbar konsumtion och avfallshantering. Tanken med alla workshops var att nå projektets alla mål genom att främja individuellt ansvar för förändring. Huvudsyftet var inte enbart att ändra beteende hos deltagarna utan även sprida kunskap och bästa praxis från projektets alla aktiviteter till individer utanför projektet.