”Genom fair trade kan vi bekämpa coronaviruset och dess effekter tillsammans”

Sarita tillverkar grönsakspåsar och munskydd i sitt hem. Foto: MESH
Världen

Coronapandemin och den pågående nedstängningen av Indien påverkar hundratusentals småskaliga hantverkare och deras inkomstmöjligheter. Sarita, som arbetar som producent för IMs partner MESH, tror att det är en fördel i krisen att vara en del av fair trade-rörelsen.

Sarita och hennes man, deras två söner och hennes svärföräldrar är alla drabbade av lepra, en sjukdom som angriper nerver och orsakar känselbortfall, förlamningar och deformeringar. De bor i Bharat Mata Kusht Ashram, en leprakoloni i Indien, där hon har utbildat sig till sömmerska. De senaste åren har hon arbetat hemifrån med att sy produkter till MESH, en fair trade-organisation som IM stöttar. Vi frågar henne om hur hennes dagliga liv har påverkats av den pågående nedstängningen av Indien på grund av coronaviruset.

– Alla våra dagliga rutiner har förändrats. Vi tillbringar mer tid tillsammans och försöker sysselsätta oss med att träna och spela spel med barnen. Mitt jobb har påverkats men jag lyckades hitta lite material som jag kunde sy munskydd av och dela ut i leprakolonin där vi bor.

En livlina i krisen

Det finns flera sömmerskor i leprakolonin som arbetar för MESH, och alla följer fair trade-principerna. Sarita säger att det hon uppskattar mest är principen om transparens och ansvar eftersom de gör att missförstånd i processerna undviks. Hon tycker mest om att tillverka grönsakspåsar som hon syr av organiskt bomullstyg och som sen exporteras runt världen.

– Att få arbeta som fair trade-producent är viktigt för mig. Det gör att jag kan bidra till familjens försörjning. Tack vare det har vi kunnat köpa ett hus och sätta barnen i en bra skola.

Sarita ser fair trade-verksamheten som en livlina som gör det möjligt att ta sig igenom coronakrisen:

– Jag hoppas att situationen snart går tillbaka till det normala och att vi kan börja arbeta igen och tjäna pengar. Fair trade startades ursprungligen för att stötta småskaliga hantverkare och arbetare och därför hoppas vi att fair trade-rörelsen kommer att hjälpa oss att ta oss igenom coronapandemin. Jag vill tacka alla fair trade-kunder. Jag tror att vi kan bekämpa coronaviruset och dess effekter tillsammans.

Mer om Fair Trade

Fair trade är ett handelssamarbete som bygger på respekt för mänskliga rättigheter och miljö. Inom WFTO,  World Fair Trade Organization, följer alla medlemmar fair trades principer, oavsett om man är producent, importör eller återförsäljare. På så sätt blir hela kedjan rättvis. IM stöttar ett flertal fair trade-producenter med finansiellt stöd och kapacitetsstärkande insatser vilket ger organisationerna möjlighet att växa och utvecklas på ett hållbart sätt. Genom detta skapar IM möjligheter för tiotusentals kvinnor att försörja sig och stärka sin roll i samhället. Resultatet är ett bättre liv för hela familjen eftersom kvinnor nästan alltid sätter familjens bästa före sina egna intressen. Framförallt satsar kvinnor på barnen och deras utbildning.

Vill du lära dig mer om fair trade kan du gå IMs distansutbildning som ges i samarbete med Folkhögskolan Hvilan. Du ansöker här.

IMs arbete med fair trade bidrar bland annat till det Globala målet 1 – Ingen fattigdom och det Globala målet 10 – Minskad ojämlikhet.

Taggar

Agenda 2030 Försörjning Mänskliga rättigheter