av PMU

Gemensam satsning mot slaveri

Världen

40 miljoner människor världen över är idag fast i någon form av modernt slaveri. Det kan handla om sexhandel, tvångsarbete eller barnäktenskap. Nu drar PMU tillsammans med IBRA och Pingst Örnsköldsvik igång den gemensamma kampanjen ”No slaves” för att uppmärksamma slaveriet och bidra till förändring. Under året kommer PMU spegla det moderna slaveriet utifrån situationen i Mauretanien, DR Kongo, Togo och Nepal.

– Jag är född i ett grustag, och det händer att andra kvinnor föder barn här eftersom vi arbetar så hårt även när vi är höggravida. Oftast överlever inte barnet, säger Amélie Degbegnon. Hon bor utanför staden Tabligbo i Togo. I hennes by har man länge försörjt sig genom att samla stenar och grus som sedan säljs vidare. Barnen är inte förskonade från det hårda arbetet och kan jobba upp till tolv timmar per dag i grustagen. Det är en farlig arbetsplats för ett barn och de berövas sin möjlighet till skolgång.

40 miljoner människor sitter idag fast i någon form av slaveri. 10 miljoner av dem är barn.

– Är du utnyttjad och kontrollerad av någon mot din vilja utan att kunna lämna situationen så är du förslavad. Det kan handla om barnäktenskap, sexslaveri eller tvångsarbete, säger PMU:s direktor Niclas Lindgren.

Konsumenter kan inte frånkopplas ansvar

Utan efterfrågan hade slaveriet inte existerat. Men det handlar inte bara om efterfrågan i de länder där slaveriet utövas, ofta är det kopplat till produkter som rika länder importerar. Enligt rapporten Global Slavery Index 2018, finns det några produkter som framför allt riskerar att ha kopplingar till slaveriet. Det gäller datorer, mobiler, kläder, fisk, kakao och sockerrör. Vi konsumenter kan inte frånkopplas ansvar.

– Slaveriet är dolt längst ner i en produktionskedja och många företag har svårt att kontrollera hela kedjan, säger Niclas Lindgren. Sexhandeln är också ett stort problem.

– Efterfrågan av sexuella tjänster är också stor vilket leder till sexslaveri där både vuxna och barn utnyttjas, tillägger Niclas Lindgren.

PMU jobbar mot slaveri i bland annat Mauretanien, Togo, DR Kongo och Nepal. I Togo stödjer vi den lokala partnern EADT:s arbete med att påverka föräldrarna så att de ska låta sina barn gå i skolan istället för att arbeta under slavliknande förhållanden.

– Tidigare tänkte vi att barnen hade ett ansvar att hjälpa oss. Nu har vi förstått att barn inte ska arbeta utan ska få utbildning och mat. Framför allt ska vi aldrig mer skicka våra barn till grustagen. Jag har drömmar för mina barn, att de ska få ett lyckat liv. Jag hade velat bli lärare eller doktor, men det var inte möjligt. Jag hoppas det blir möjligt för ett av mina barn, säger Amélie Degbegnon i Togo.

Kampanjen ”No slaves” som nu drar igång är en gemensam satsning mot det moderna slaveriet. För att stötta kampen mot slaveri kommer PMU, IBRA och Pingstkyrkan i Örnsköldsvik att under året på olika sätt lyfta ämnet och visa på olika sätt som vi kan vara med och bidra till förändring.

* EADT står för Eglise des Assemblées de Dieu du Togo.

Vill du stötta kampen mot det moderna slaveriet?

Ge en valfri gåva via swish 90 00 506 eller PG 90 00 50-6 med märkning ”No slaves PMU”.

MatiIda Nyamai, PMU

Taggar

Global ekonomi Mänskliga rättigheter
Annons