Den 11 maj är det återigen dags för Eurovision Song Contest stora final. Den ”opolitiska” sångtävlingen får oss att sitta på helspänn och vänta på iskalla ställningstaganden mitt under bästa sändningstid. Vi listar några av de mest kända genom åren.
Spela Globalportalens Eurovision bingo under finalen!
Vad vore en final utan lite extra tävling i TV-soffan? Vi har gjort bingobrickor till årets höjdpunkt. Först till fem i rad vinner!
Luxemburg 1961: Jean-Claude Pascal med låten Nous, les amoureux
Vinnarlåten i Cannes 1961 handlar om kärlek mellan två män. Något som gick över huvudet på de flesta åhörarna. Låten berättar historien om en förbjuden kärlek mellan Pascal och hans älskare. Låttexten lyder "De skulle vilja skilja oss, de skulle vilja hindra oss. Från att vara lyckliga". På 60-talet var homosexualitet kriminaliserat i de flesta deltagarländerna.
Grekland 1976: Mariza Koch med låten Panagia mou, panagia mou
Greklands andra bidrag i Eurovision var ett starkt ställningstagande mot Turkiets invasion av Cypern i juli 1974. Grekland avstod från tävlingen 1975 i protest mot Turkiet. Låttexten var en av de mest explicita i tävlingens historia. ”I tälten bor inga turister utan bara flyktingar, ruinerna är inte från forna tider utan brända av napalm och det enda som kommer upp ur jorden är träkors på offrens gravar.” På finaldagen av Eurovision censurerade Turkiet Greklands bidrag och spelade i stället upp en nationalistisk låt.
Georgien 2009: Stephane and 3G med låten We Don't Wanna Put In
Georgien diskades från tävlingen 2009 då bidraget bröt mot tävlingsreglerna om politiska ställningstaganden. Eurovision hölls i Moskva det året och relationen mellan Ryssland och Georgien var väldigt spänd. Låttexten var full av ordlekar som pikade Rysslands president Vladimir Putin. Den mest uppenbara är nog titeln ”We Don't Wanna Put In”. EBU uppmanade Georgien att ändra låttexten men landet drog sig ur tävlingen i stället.
Finland 2013: Krista Siegfried med låten Marry Me
I slutet av sitt framträdande i finalen 2013 kuppade Krista med att kyssa sin kvinnliga dansare i protest mot Finlands dåvarande förbud mot samkönade äktenskap. Kyssen orsakade en stor huvudvärk för arrangören när många av de mer konservativa europeiska länderna protesterade i upprördhet. Krista sa dock före finalen "det är live på TV, så ingen kan stoppa mig” och det är vi glada för. Samkönade äktenskap är tillåtna i Finland sedan 2017.
Österrike 2014: Conchita Wurs med låten Rise like a Phoenix
I en namninsamling initierad av den ryska All-Russian Parent Meeting protesterade människor från Armenien, Ryssland och Belarus mot dragstjärnan Conchita Wurst deltagande i tävlingen. Armeniens representant det året, Aram MP3, sa själv i en intervju att det ”inte var naturligt att leva” som Conchita. Conchita tog dock protesterna med ro och hälsade till Aram MP3 att hon gärna tar sig tiden att förklara för honom vem hon är, ”en hårt arbetande kvinna som på fritiden är en lat ung man vid namn Tom”, och hon tar gärna en diskussion kring ämnet homofobi. Som tur var vann kärleken till regnbågen och allas lika värde när Conchita ställde upp och tog hem hela tävlingen!
Armenien 2015: Genealogy med låten Face The Shadow
Hundra år efter det armeniska folkmordet bestämde sig Armenien för att delta med låten ”Face The Shadow” vars ursprungliga titel var ”Don’t Deny!”. Många tror att Armeniens bidrag var en hyllning till offren och en uppmaning till ett globalt erkännande av folkmordet. Landet själva säger att så inte var fallet, kanske för att inte riskeras att diskas från tävlingen. Ändå var de tvungna att byta namnet på låten till Face The Shadow.
Ukraina 2016: Jamala med låten 1944
Vinnarlåten i Stockholm 2016 anklagades för att ha en politiskt laddad låttext och för att vara specifikt riktad mot Ryssland i efterspelet till annekteringen av Krimhalvön år 2014. Jamala menar att låten är en minnessång till hennes gammelfarmor Nazylkhan som deporterades tillsammans med andra krimtatarer av Josef Stalin år 1944. Men i en intervju med SVT efter finalen säger hon att ”det finns en sorg nu på Krim likt den som fanns 1944”.
Madonnas flaggkupp under Eurovision i Tel Aviv 2019
När tävlingen hölls i Tel Aviv 2019 bjöds Madonna in för att uppträda i pausen under rösträkningen. I framträdande syns två dansare omfamna varandra – den ena med Israels flagga på ryggen och den andra med Palestinas flagga (9 min in i filmen). Arrangören EBU hade inte godkänt flaggorna och Madonna själv mörkade detaljen under repetitionerna. Som vi numera vet kan allting hända under livesändningen av Eurovision.
Belarus 2021: Galasy ZMesta med låten Ya Nauchu Tebya (I will teach you)
Efter två misslyckade försök att skicka in ett opolitiskt bidrag diskades Belarus från Eurovision. Varför? För att det valda bidraget hånar protesterna i Belarus mot president Lukasjenko. Låten med titeln ”I will teach you” innehåller bland annat textfraserna ”jag ska lära dig att rätta dig in i ledet” och ”jag ska få dig att dansa efter min pipa”. Sverige drog även tillbaka Belarus plats i Melodifestivalens internationella jury samma år och bad Storbritannien komma in som ersättare.
12 poäng går till…
GREKLAND! ...säger alltid Cypern, även om de på senare år inte alltid fått någon 12:a tillbaka. Sverige och Danmark är inte bättre de. Ofta ger vi vår granne minst 8 poäng och vice versa. (Norge ska vi däremot inte prata om.) Att det finns länder som alltid ger höga poäng till varandra är allmänt känt i Eurovision-sammanhang. Håll utkik efter vänskapsröster under finalen!