Fyra kreativa sätt människor har krävt förändring

Foto:Unsplash
Volontär & Aktivism

Från dejtingplattformar till dans. Här är några kreativa sätt människor har protesterat på runtom i världen.

Att protestera har sedan länge varit ett kollektivt sätt för medborgarna att uttrycka missnöje mot en ståndpunkt, idéer eller att förhindra genomförandet av politiska handlingar. Det är ett av de mest effektiva verktygen för medborgarna för att påverka beslutsfattare och kräva förändring. I demokratiska länder skyddas rätten att protestera av grundlagen och uppmuntras, vilket ses som ett tecken på sund demokrati. Dock visar det att protester inte alltid får de politiska aktörernas välsignelser. Demonstranter trakasseras, fängslas och dödas ibland av samma statsapparat som är avsedd att skydda dem. Exempel på några av sådana protester som har ägt rum i den senaste åren är #ENDSARS-protesten i Lagos Nigeria, bondeprotesten i Indien och protesten i Hongkong.

Trots stränga restriktioner mot demonstranter från regeringar runt om i världen, har människor fortsatt att utöva sin rätt att protestera på traditionella sätt och även med en kombination av icke-traditionella metoder. Medborgarna har kommit på olika sätt att organisera protester som sträcker sig från att använda dejtingplattformar till dans. Här är några okonventionella och kreativa sätt som människor har protesterat på.


Blackout Tuesday  

Efter att George Floyds dog i samband med ett brutalt polisingripande i USA utbröt massiva protester världen över. Människor demonstrerade mot polisbrutalitet och orättvisor som svarta i USA står inför och inte långt efter det tog protesterna sig till sociala medier. Den andra juni 2020 cirkulerade bilder av svarta rutor på olika sociala plattformar i solidaritet med protesterna. Det var en dag för nöjesbranschen att visa solidaritet med demonstranterna, som så småningom tog internet med storm med miljontals användare runt om i världen som publicerade svarta bilder i deras flöde med hashtaggen #Blackouttuesday. Många människor såg det som ett symboliskt sätt att lägga sin röst i kampen för en rättvis och jämlik värld.
 

If I can't dance, it's not my revolution

Dans kan vara en väldigt rolig aktivitet både för de som har behärskat varje danssteg och även för dem som dansar utan den minsta förståelse för rytm. Men det kan också användas som ett sätt att visa missnöje. Dansare har länge kunnat använda sin konst inte bara för att underhålla utan också som ett sätt att säga ifrån. Under Black Lives Matter-protesterna efter George Floyds död var det många dansare som samlades på New yorks gator. I Sverige är Karolina Eywa en miljöaktivist som kombinerar dans med sin aktivism. Hon hoppas att kunna öka intresset hos människor som normalt inte skulle vara intresserade av miljöaktivism genom dans. För att citera Emma Goldman "If I can't dance, it's not my revolution”.

Foto: Unsplash


 

Tinder-protester

Tinder är känd att vara en plattform för människor som söker partner eller kärlek, men vissa aktivister har tänkt utanför boxen genom att använda plattformen för att sprida medvetenhet samt planera protester. I Hongkong använde några demonstranterna Tinder för att sprida information och föra människor samman för att protestera mot lagen som skulle göra det möjligt att utlämna brottslingar från Hongkong till Kina. I Thailand skapade en annan aktivist en profil på Tinder för att sprida medvetenhet om situationen i landet och med ett meddelande om att utkräva demokrati. Profilen visade videor av demonstranter som arresterades och bilder av nyhetsartiklar om olika protester i Thailand. Från tidigare erfarenheter av den arabiska våren där Facebook spelade en viktig roll, kan effektiviteten hos sådana plattformar inte underskattas.

Foto: Unsplash


 

Zero Rupees


Den indiska organisation 5th Pillar sedan 2007 har delat ut indiska rupees med texten "ELIMINATE CORRUPTION AT ALL LEVELS" under. Poängen var att folk skulle ge de sedlarna till tjänstepersoner varje gång de bad om mutor. Det var tänkt att vara ett sätt att visa mod samt missnöje mot korruption i landet. Senaste mätning från Transperancy International (2021) visar att Indien är på plats 86 på korruption index även om Indien rankas som det största demokratiska land. Kampanjen fick stor framgång med över 3 miljoner sedlar som delades ut till allmänheten.

Bild: 5th Pillar



Så om du planerar att protestera, kan du göra det på väldigt många sätt. Antigen gör du det på traditionella sätt eller så kan du komma på något för att driva din aktivism framåt. Kom ihåg att den enda som står i väggen är din fantasi!

Taggar

Demokrati Mänskliga rättigheter